Spojenci Ankary zabili na severu Sýrie několik civilistů, včetně přední kurdské političky

Události ČT: Postup turecké armády na severu Sýrie (zdroj: ČT24)

Syrští povstalci ze Syrské národní armády bojující na straně Turků zabili nejméně devět civilistů, včetně přední kurdské političky Hevrin Chalafové, oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Uvedla také, že ze zajateckého tábora Ajn-Ísa uprchlo několik set lidí, podle zdroje z tábora převážně žen a dětí radikálů z Islámského státu (IS). Podle amerického ministra obrany a libanonské televize al-Majádín jednají Kurdové se syrskou armádou o podpoře proti Turkům.

Devět civilistů bylo popraveno v různých momentech jižně od města Tall Abjad, které leží na hranici s Tureckem. SOHR to sdělila ve svém prohlášení. Podle kurdských sil byla mezi nimi i pětatřicetiletá politička Chalafová a její řidič.

„Oba byli vytaženi z auta při útoku podporovaném Turky a popraveni bojovníky žoldáckých frakcí stojících na straně Turecka,“ citoval z prohlášení SDF list The Guardian. „Je to jasný důkaz toho, že turecký stát pokračuje ve své zločinecké politice vůči neozbrojeným civilistům,“ dodal deník.

Chalafová byla generální tajemnicí strany Budoucí Sýrie (Future Syria). Odborník na kurdskou politiku Mutlu Civiroglu označil její smrt za ztrátu. „Měla talent pro diplomacii, vždy se snažila účastnit setkání s Američany, Francouzi, zahraničními delegacemi,“ řekl.

Prchlo už zhruba osm set rodinných příslušníků zahraničních bojovníků IS

Z tábora Ajn-Ísa na severu Sýrie v neděli podle kurdských zdrojů uprchlo bezmála osm set rodinných příslušníků zahraničních bojovníků z IS. Tábor, který leží v blízkosti bojů mezi kurdskými a protureckými silami, je „bez ostrahy“, strážní odešli a jeho obyvatelé jej postupně opouštějí, řekla agentuře AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Hluboké znepokojení nad zprávami o útěku vyjádřila humanitární organizace Save the Children. Přístavbu tábora, odkud utekly, obývalo 249 žen a 700 dětí spojených s IS, uvedla organizace a varovala před nebezpečím, že „děti zahraničních radikálů mohou být nyní ztraceny v chaosu“. 

Tábor se nachází asi 35 kilometrů jižně od turecko-syrské hranice a bylo v něm drženo kolem dvanácti tisíc lidí, které boje vyhnaly z jejich domovů, ale také asi tisícovka manželek a vdov po radikálech z IS a jejich děti.

Podle SOHR turecká letadla bombardovala vesnice poblíž tábora, po vypuknutí bojů mezi kurdskými silami a protureckými syrskými povstalci obyvatelé tábora využili situace, zaútočili na zbývající strážné a prolomili brány. 

Mluvčí arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF) Marván Kámišlo řekl už dříve, že oproti běžnému stavu nejméně 700 strážců zbývalo v neděli v táboře jen asi 70 příslušníků bezpečnostních sil. Mnozí se totiž zapojili do bojů proti tureckým vojákům. Ideální by byl podle mluvčího počet 1500 strážných, „tolik jich ale nemáme“.

Zpravodaj ČT Černohorský: O město Rás al-Ajn se tvrdě bojuje (zdroj: ČT24)

Erdogan: Postoupíme 30 až 35 kilometrů do syrského území

Turecké síly a jejich syrští spojenci zároveň obsadili velké části města Sulúk ležícího zhruba deset kilometrů od syrsko-turecké hranice. O novém územním zisku turecké ofenzivy proti kurdsko-arabské koalici Syrské demokratické síly (SDF) na severovýchodě Sýrie informovala  rovněž SOHR. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že turecká armáda a její spojenci z řad syrských rebelů postoupí v ofenzivě proti kurdským milicím na syrské území do hloubky 30 až 35 kilometrů. V Istanbulu také prohlásil, že tyto síly už dostaly pod kontrolu syrské město Rás al-Ajn a hlavní dálnici na severu země a obklíčily město Tall Abjad.

Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky potvrdila, že turecká armáda se spojenci postupuje do centra Tall Abjadu, kde provádí pátrací operace. Situace ve městě je podle zdrojů Reuters klidná.

Merkelová žádá zastavení intervence, USA stahují vojáky

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala v nedělním telefonátu tureckého prezidenta Erdogana k okamžitému zastavení intervence. Oznámila to její mluvčí.

Americký ministr obrany Mark Esper mezitím v rozhovoru s televizí CBS sdělil, že na základě rozkazu prezidenta Donalda Trumpa se američtí vojáci stahují ze severu země, aby byli mimo oblast bojů. Esper prohlásil, že to neznamená, že zhruba tisícovka amerických vojáků v Sýrii zemi opustí. Neupřesnil ale také, kolika vojáků z této tisícovky se evakuace týká, dodal však, že to bude většina.

Esper rovněž řekl, že arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF), jejichž součástí jsou i milice YPG, se zřejmě snaží uzavřít dohodu se syrskou armádou a Ruskem k zahájení protiútoku proti Turkům. Rusko vojensky podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Esperovu informaci potvrdila libanonská televize al-Majádín, podle níž vojska syrského prezidenta Bašára Asada do 48 hodin rozmístí své jednotky do měst Kobani a Manbidž, která jsou v držení SDF a jsou přímo ohrožena tureckou ofenzivou.

Ankara zahájila operaci ve středu

Turecká armáda ve středu 9. října večer zahájila několik dní předem avizovanou operaci proti kurdským milicím YPG v Sýrii. Ty jsou součástí arabsko-kurdské koalice SDF, jež se podílela na boji proti Islámskému státu.

Turecko tvrdí, že chce v třicetikilometrovém pásu za hranicí vytvořit bezpečnostní zónu, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Ofenzivu odstartovaly vzdušné údery, později turecké ministerstvo obrany oznámilo začátek pozemní operace po celé délce hranice.