TÉMA

Syrské demokratické síly

Syrské demokratické síly žádají USA o posílení protivzdušné obrany

Syrské demokratické síly (SDF), které stále kontrolují zhruba čtvrtinu Sýrie v jejím severovýchodním cípu, žádají o pomoc v boji proti regionálním hrozbám. Základna klíčových spojenců USA se na začátku února stala terčem útoku dronů. O život přišlo šest členů milic a jejich velení obvinilo z incidentu spojence Íránu. Velení chce po Washingtonu, aby zajistil posílení protivzdušné obrany.
10. 2. 2024|

Kurdské síly v Sýrii kvůli tureckým úderům přerušily protiteroristické operace

Kurdské síly v Sýrii, které se západními spojenci bojovaly proti samozvanému Islámskému státu (IS), přerušily protiteroristické operace v oblasti – a to kvůli úderům turecké armády. Ta po nedávném atentátu v Istanbulu zesílila ostřelování severních oblastí Sýrie i Iráku. Podle Ankary stojí v pozadí bombového útoku právě kurdské milice. Ty to popírají.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 22:27|

Na severovýchodě Sýrie zůstávají stovky amerických vojáků. Podle kritiků je to pro boj s IS málo

Zhruba pět stovek vojáků nechávají Spojené státy na severovýchodě Sýrie. Společně s kurdsko-arabskými Syrskými demokratickými silami (SDF) mají pokračovat v potírání teroristů z organizace Islámský stát (IS). Jejich mise není časově omezena, v USA ale sílí kritika, podle které je momentálně boj s islámskými radikály naprosto nedostatečný.
2. 1. 2020|

Spojenci Ankary zabili na severu Sýrie několik civilistů, včetně přední kurdské političky

Syrští povstalci ze Syrské národní armády bojující na straně Turků zabili nejméně devět civilistů, včetně přední kurdské političky Hevrin Chalafové, oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Uvedla také, že ze zajateckého tábora Ajn-Ísa uprchlo několik set lidí, podle zdroje z tábora převážně žen a dětí radikálů z Islámského státu (IS). Podle amerického ministra obrany a libanonské televize al-Majádín jednají Kurdové se syrskou armádou o podpoře proti Turkům.
13. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 18:43|

Nemluvte o invazi, nebo k vám pustíme miliony běženců, hrozí Erdogan Evropě

Jestliže Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. V projevu před členy své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když hájil postup Ankary proti syrským Kurdům. Turecká armáda proti nim bojuje od středy na severu Sýrie. Před boji z oblasti uteklo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva na 60 tisíc lidí. Turci přitom operaci odůvodňují tím, že do oblasti se naopak uprchlíci budou vracet.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 19:18|

Kurdové. Třicetimilionový národ bez vlastního státu, který pomohl porazit islamisty

Kurdové jsou indoevropský národ, který má v současnosti kolem 30 milionů příslušníků. Asi třetina všech Kurdů žije v jihovýchodním Turecku, významnou komunitu tvoří také v severním Iráku, severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či Gruzii. Bývají označováni za největší národ bez vlastního státu. Uznané autonomní území s vlastní správou, tedy regionální vládou a parlamentem, mají od roku 1991 na severu Iráku. Syrská vláda autonomii Kurdů odmítá.
10. 10. 2019|

Britské džihádistce zemřelo v Sýrii novorozeně. Opozice kritizuje vládu Mayové za nehumánní postup

V Sýrii zemřel několikatýdenní syn džihádistky Šamimy Begumové, která se provdala za bojovníka Islámského státu (IS). Případ rodilé Britky se stal známým poté, co požádala Londýn o návrat právě kvůli zhoršujícímu se zdraví svého syna. Úřady to ale odmítly a bývalé příslušnici IS odebraly občanství. Britský ministr vnitra Sajid Javid teď čelí kritice ze strany známých Begumové i opozičních labouristů. Dítě mělo britské občanství.
9. 3. 2019Aktualizováno9. 3. 2019, 11:59|