Syrské demokratické síly žádají USA o posílení protivzdušné obrany

Horizont ČT24: Syrské demokratické síly žádají o pomoc s obranou proti útokům proíránských milic (zdroj: ČT24)

Syrské demokratické síly (SDF), které stále kontrolují zhruba čtvrtinu Sýrie v jejím severovýchodním cípu, žádají o pomoc v boji proti regionálním hrozbám. Základna klíčových spojenců USA se na začátku února stala terčem útoku dronů. O život přišlo šest členů milic a jejich velení obvinilo z incidentu spojence Íránu. Velení chce po Washingtonu, aby zajistil posílení protivzdušné obrany.

Široká aliance opozičních sil se etablovala v roce 2015 a v občanské válce se postavila proti režimu Bašára Asada. V minulosti se významným způsobem podílela na porážce Islámského státu, teď ale čelí novým hrozbám. „Jde o nebezpečný vývoj, kdy jsou naše základny cílem útoků dronů frakcí podporovaných Íránem. To je nové nebezpečí. A snažíme se s ním vypořádat,“ říká velitel SDF Mazloum Abdí.

Zatím nejvážnější incident zaznamenaly SDF čtvrtého února. Dron zasáhl vojenskou akademii v rámci vojenské základny Spojených států u významného ropného pole Al-Umar a zemřelo šest bojovníků SDF. Mluvčí SDF Farhád Šámí uvedl, že úder podle něj provedly Íránem podporované milice z oblasti syrského města Dajr az-Zaur, které je pod kontrolou Damašku.

Agentura AFP napsala, že k odpovědnosti se přihlásilo ozbrojené hnutí Islámský odpor v Iráku (IRI), zastřešující organizace proíránských skupin v oblasti.

Velení milic nyní žádá o pomoc Spojené státy. Pro účinnou obranu před drony momentálně chybí vhodné zbraně i výcvik. „Vyžaduje to nové technické schopnosti a určitě posílení systémů protivzdušné obrany,“ míní Abdí.

Obavy ze stažení amerických vojsk

Pentagon na přímý dotaz agentury Reuters, zda navýší podporu aktivní syrské opozici, bezprostředně nereagoval. Je ale zřejmé, že dlouhodobá americká spolupráce zůstává pro přežití Syrských demokratických sil životně důležitá.

Klíčová je především přítomnost amerických jednotek v oblasti. Uvnitř Sýrie operuje podle odhadů zhruba devět set příslušníků americké armády, včetně speciálních jednotek. Velení syrské opozice pak úzkostlivě sleduje byť jen náznaky diskusí o jejich možném stažení. „Jen v uplynulém roce jsme zaznamenali, že tato myšlenka byla v americkém Kongresu diskutována hned třikrát. To znamená, že existuje nebezpečí, že je tato agenda ve Washingtonu na programu,“ konstatoval Abdí.

Syrské demokratické síly, jejichž páteří jsou kurdské frakce, čelí vážným hrozbám z mnoha stran. Stažení Američanů by je s největší pravděpodobností výrazně znásobilo. Napětí v celém regionu teď umocňuje válka Izraele proti Hamásu, a především výbojné ambice Íránu a jeho spojenců. Aktuální turbulence v Sýrii to jen potvrzují.