Turecká ofenziva oživí Islámský stát v Sýrii, varuje francouzský premiér

Francouzský premiér Edouard Philippe si myslí, že kroky Turecka a Spojených států v Sýrii budou mít vážné důsledky pro celý region a nevyhnutelně umožní teroristické organizaci Islámský stát (IS) obnovit svou činnost. Turecko po odsunu amerických vojáků zahájilo 9. října na severu Sýrie proti kurdským jednotkám YPG ofenzivu s cílem vytlačit kurdské oddíly od hranice a vytvořit tam bezpečnostní pásmo pro návrat syrských uprchlíků.

„Je to zničující pro naši bezpečnost a nevyhnutelně to povede k tomu, že se na severu Sýrie a možná i na severozápadě Iráku znovu objeví IS,“ shrnul situaci Philippe. Obvinil USA, že jednostranným rozhodnutím stáhnout americké vojáky tureckou ofenzivu podpořily.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian prohlásil, že v brzké době bude jednat s představiteli syrských Kurdů a Iráku o tom, jak zabezpečit věznice s tisíci bojovníků IS. Ty se nacházejí mimo jiné na území plánované turecké ofenzivy. Hlídají je vojáci YPG.

„Islámský stát nezanikl, jeho bojovníci nejsou mrtví. Jsou v táborech a věznicích a čekají jenom na chybu ostrahy, aby uprchli,“ řekl Le Drian v rozhovoru s listem Le Figaro. „Když nebudou tyto tábory dostatečně střežené, budou (členové IS) jednat rychle. Velmi brzy se sejdu s iráckými a kurdskými představiteli, abychom bezpečnost táborů zajistili,“ dodal v parlamentu.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Téma pro Radu bezpečnosti

Podobné obavy vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg: „Obávám se dopadů na to, čeho jsme dosáhli v boji proti našemu společnému nepříteli, proti Islámskému státu.“

O situaci chce znovu jednat Rada bezpečnosti OSN. Ta se minulý čtvrtek neshodla na textu z pera evropských diplomatů, jenž požadoval, aby Turecko ofenzivu ukončilo. Rezoluci zablokovali Američané s Rusy. O novou schůzi v úterý požádaly Belgie, Německo, Francie, Polsko a Británie. Počítá se s tím, že se rada sejde ve středu.