Ruské síly oddělují v Manbidži syrskou armádu od turecké

Události: USA uvalily sankce na Turecko kvůli operaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Syrská armáda vstoupila do severosyrského města Manbidž, odkud se stáhla mezinárodní koalice, která tam doposud působila. Rusko je odhodláno zabránit střetu syrské a turecké armády a ruské síly začaly hlídkovat na linii mezi jednotkami obou zemí. Americký prezident Donald Trump vyzval svého tureckého protějška Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení bojů proti Kurdům. Ministerstvo financí USA zařadilo na sankční seznam turecká ministerstva obrany a energetiky a také šéfy těchto resortů včetně ministra vnitra.

Město Manbidž, jež leží západně od Eufratu, pomáhala zajišťovat mezinárodní koalice, v níž byli kromě amerických také francouzští a britští vojáci. Tento kontingent se nyní stáhl a jeho místo zaujala syrská armáda.

Podle ruské tiskové agentury Interfax už kontrolují syrské jednotky tisíc kilometrů čtverečních v okolí Manbidže, ovládají vojenské letiště Tabka, dvě vodní elektrárny a několik mostů přes Eufrat.

Ruský zvláštní zmocněnec pro Sýrii Alexandr Lavrenťjev označil tureckou ofenzivu za nepřípustnou a poznamenal, že Moskva operaci neschválila. Potvrdil, že Rusko zprostředkovalo dohodu mezi syrskou vládou a syrskými Kurdy, na jejímž základě kurdské milice předaly vládním vojskům kontrolu nad územím v regionu.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Rusko je v syrském konfliktu spojencem Damašku. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí ujistil, že Moskva nechce zvažovat možnost, že by se ruští vojáci v Sýrii dostali s tureckou armádou do střetu.

Turecká armáda pokračuje v bombardování pohraničního Rás al-Ajnu a ohlásila další své dva mrtvé. Od začátku ofenzivy tak Turecko podle oficiálních zdrojů přišlo o šest vojáků. Ztráty v řadách arabsko-kurdské koalice SDF jsou v řádu desítek, přesný počet není znám.

Místa bojů už podle Kurdů opustilo zhruba čtvrt milionu civilistů. Byly zde zastaveny veškeré dodávky, svou činnost zde přerušily i humanitární organizace. Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ruperta Colvilla nevylučuje, že se Turecko dopouští na syrských Kurdech válečných zločinů.

Ze syrského Rás al-Ajnu stoupá kouř po ostřelování tureckým dělostřelectvem
Zdroj: ČTK/AP/Cavit Ozgul

USA nebudou tureckou operaci tolerovat. Na představitele Erdoganova režimu uvalily sankce

Americký prezident Donald Trump je znepokojen nestabilitou v regionu, tureckou ofenzivu v Sýrii nehodlají Spojené státy tolerovat. Oznámil to americký viceprezident Mike Pence s tím, že Trump v pondělí telefonicky hovořil s vojenským představitelem Kurdů.

„Spojené státy americké nedaly Turecku zelenou k invazi do Sýrie,“ zdůraznil viceprezident, který se chystá na cestu do Ankary. 

Trump v pondělí na Twitteru avizoval, že již brzy nařídí uvalit sankce na turecké vládní představitele a další osoby zodpovědné za destabilizační akce na severovýchodě Sýrie. Krátce poté ministerstvo financí, které je správcem sankcí, oznámilo, že na černou listinu zařadilo dvě turecká ministerstva a tři turecké ministry: Hulusiho Akara (obrana), Süleymana Soylua (vnitro) a Fatiha Dönmeze (energetika).

„Spojené státy činí tureckou vládu odpovědnou za vystupňování násilí tureckými silami, ohrožení nevinných civilistů a destabilizaci regionu,“ prohlásil americký ministr financí Steven Mnuchin.

Zařazení na americký sankční seznam znamená, že veškerý majetek zmíněné trojice ministrů a také obou ministerstev na území USA bude zmražen. Těm, kteří se navíc se sankcionovanými osobami pokusí obchodovat či uzavírat transakce, hrozí rovněž zapsání na černou listinu. 

Erdogan chce do Sýrie v první vlně přesídlit milion uprchlíků

Operaci proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie zahájili Turci minulou středu krátce poté, co Washington oznámil opuštění regionu. Kurdské ozbrojené síly přitom několik posledních let bojovaly společně s USA proti Islámskému státu a ztratily kolem jedenácti tisíc bojovníků.

Západ postup Turecka odsoudil, to ale operaci hájí s tím, že cílem je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Ankara chce na tomto území vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka část z 3,6 milionu syrských uprchlíků.

„Zajistíme oblast od Manbidže po iráckou hranici a v první fázi umožníme milionu syrských uprchlíků vrátit se domů. Později zajistíme návrat dvou milionů lidí,“ prohlásil prezident Erdogan.

Podle něj oblast nejvíc ohrožují teroristické organizace, tedy Islámský stát stejně jako turecká Strana kurdských pracujících (PKK), milice syrských Kurdů YPG a hnutí FETÖ tureckého duchovního Fethullaha Gülena.

Fahrettin Altun z tiskového oddělení Erdoganova úřadu v úterý prohlásil, že operace v Sýrii bude pokračovat „s podporou nebo bez podpory“ světa. „Budeme dále bojovat proti teroristickým skupinám včetně IS, ať nás svět podpoří, nebo ne,“ řekl.