Odplata za intervenci v Sýrii: USA uvalí sankce na turecké představitele

Události, komentáře: USA uvalí sankce na představitele Turecka (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump brzy vydá příkaz k uvalení sankcí na současné i dřívější turecké vládní představitele a další osoby zodpovědné za destabilizační akce na severovýchodě Sýrie. Trump to oznámil na Twitteru s tím, že Spojené státy rovněž opět uvalí až padesátiprocentní clo na dovoz turecké ocele a okamžitě zastaví jednání s Ankarou o obchodní dohodě. Američtí vojáci, kteří se kvůli turecké ofenzivě stahují ze severovýchodu Sýrie, podle Trumpa zůstanou v regionu, aby zabránili možnému návratu teroristického hnutí Islámský stát.

„Brzy vydám exekutivní příkaz, kterým schválím uvalení sankcí na současné a bývalé představitele turecké vlády a na jakékoli osoby podílející se na tureckých destabilizačních akcích na severovýchodě Sýrie,“ uvedl Trump v prohlášení zveřejněném na Twitteru.

„Stejně tak budou zvýšena cla na ocel zpět na až 50 procent, což je úroveň před květnovým snížením. Spojené státy také okamžitě zastaví jednání o obchodní dohodě s Tureckem v objemu 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun), které vede ministerstvo obchodu,“ dodal Trump.

Američtí vojáci zůstanou v regionu

V neděli americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že na základě Trumpova rozkazu se ze severu Sýrie stahují vojáci USA, aby se neocitli v místech bojů. Stahování podle Espera neznamená, že zhruba tisícovka amerických vojáků v Sýrii zemi opustí. Neupřesnil ale, kolika vojáků z této tisícovky se evakuace týká, dodal však, že to bude většina.

Trump byl následně kritizován za to, že rozhodnutím stáhnout z oblasti americké vojáky ponechal bojovníky kurdských milicí, tedy spojence USA, napospas turecké armádě.

V pondělí americký prezident oznámil, že stahující se vojáci zůstanou v regionu, aby situaci monitorovali a zabránili opětovnému růstu moci teroristických sil. Menší kontingent amerických vojáků pak zůstane na jihu Sýrie na základně Tanf blízko hranic s Irákem a Jordánskem, kde budou pokračovat v likvidaci zbytků Islámského státu.

Intervenci proti Kurdům zhájilo Turecko na severovýchodě Sýrie minulou středu. Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Státy Evropské unie budou kvůli intervenci koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka. Už dříve přikročily ke zbrojnímu embargu vůči Turecku Francie a Německo, v pondělí večer oznámilo pozastavení vývozní licence na vojenský materiál do Turecka i Česko.