Kritika ofenzivy v Sýrii se v Turecku neodpouští. Úřady proti provinilcům uplatňují protiteroristický zákon

Události: Zatýkání kritiků tureckého režimu (zdroj: ČT24)

Turecké úřady podle zprávy organizace Amnesty International zadržely stovky lidí kvůli jejich odporu či kritice vojenské ofenzivy na severovýchodě Sýrie. V řadě případů čelí obvinění na základě protiteroristických zákonů zpřísněných po pokusu o puč.

Právničku Nurcan Kayovou dostalo do problémů pár vět, které napsala na Twitter. V souvislosti s tureckou ofenzivou v Sýrii použila slova masakr a rasismus. Následovalo zadržení, zákaz vycestovat ze země a obvinění z podněcování k nenávisti.

„Neznamená to nutně, že vás pošlou do vězení. Jde spíš o to, vytvořit atmosféru, ve které nemůžete mluvit,“ hodnotí Kayová postup tureckých úřadů a zároveň připouští, že napříště už bude ve svých vyjádřeních opatrnější.

Je jednou ze stovek lidí, kterým hrozí postih za nesouhlas s vojenskou operací. V řadě případů na základě protiteroristických zákonů opakovaně kritizovaných Evropskou unií. „V Turecku je tento zákon používán k nátlaku na lidi a trestání toho, co říkají,“ tvrdí právnička.

„Pokud nemáte problémy, nejste novinář“

Snaha ovlivnit, co se smí říkat, se týká i médií. Turecká rada pro rozhlasové a televizní vysílání po zahájení ofenzivy oznámila, že nebude tolerovat nic, co by skrze zveřejnění – z jejího pohledu – zavádějících informací mohlo mást veřejnost nebo negativně ovlivnit morálku vojáků.

„Erdogan a jeho lidé na začátku ofenzivy osobně řekli médiím, jaký mají mít pohled na věc a jak o ní informovat,“ říká turecký novinář Mustafa Hos.

Turecký novinář Mustafa Hos
Zdroj: ČT24

Sám čelil desítkám žalob, i od prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Například kvůli tomu, že ho na základě výpovědí svědků označil za špatného fotbalistu. „Pokud v Turecku děláte novinařinu, pak se dostanete do problémů. Pokud potíže nemáte, pak novinařinu neděláte,“ míní.

Kvůli střetům s politiky Mustafa odešel z velkých médií. Nedávno pomáhal založit internetový projekt, kde kromě tlaku zvenčí zápasí i s nedostatkem peněz. Mlčet ale nechce. Stejně jako právnička Nurcan.