Turci slaví ofenzivu v Sýrii i jejího strůjce. Erdoganův útok podporuje téměř celá politická scéna

Události: Turci slaví ofenzivu v severní Sýrii (zdroj: ČT24)

V úterý vyprší lhůta určená ke stažení kurdských milic YPG ze syrsko-tureckého pohraničí. Turecko hrozí, že pokud se tak nestane, obnoví boje. Ankara chce na severu Sýrie vytvořit sto kilometrů dlouhou zónu, která má podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zajistit zemi bezpečí. Tento plán má podporu celého politického spektra v Turecku – s výjimkou prokurdské strany HDP.

V tureckém městě Akcakale lidé vojenskou ofenzivu v Sýrii slavili. Hraniční město s podstatnou arabskou populací Erdogana chválí.

Stejně jako většina provládních médií oceňuje vůdcovství hlavy státu i prodavač elektroniky Muhammet Bilgin. „Vyčítal jsem mu jen některé systémové problémy, politicko-ekonomické záležitosti. Co se jiných věcí a otázky národa týče, tak vůči němu nejsem v opozici,“ vyjádřil se Bilgin na prezidentovu adresu.

Erdogan jedné věci dosáhl už s prvním výstřelem ofenzivy: vojenskou operaci podpořilo téměř celé politické spektrum včetně opozičních republikánů, kteří mu v nedávných volbách v Istanbulu uštědřili tvrdou porážku. Jediným hlasem proti je prokurdská strana HDP.

Kurdská politička: Erdogan upevňuje moc

Starostka města Suruce za HDP, Hatice Ceviková, zatím zůstává ve svém křesle. Před ofenzivou i během ní byli někteří její kolegové zbaveni funkcí kvůli podezření z napojení na kurdské milice.

„Vládní AKP po komunálních volbách na jaře krvácí. To je jedna z věcí, která podle mě stojí za touto operací. Upřímně, je to pro Erdogana cesta, jak upevnit moc,“ vysvětluje si prezidentovu motivaci Ceviková.

Oblasti tureckého pohraničí s podstatným zastoupením etnických Kurdů jsou podstatně tišší než třeba Akcakale. Chybí veřejné oslavy operace a také ochota lidí mluvit otevřeně na kameru. I kvůli tomu, že mnoho Kurdů má příbuzné na druhé straně hranice.

„Máme samozřejmě obavy sami o sebe, ale bojíme se taky o lidi na druhé straně v Rás al-Ajn. Mám tam příbuzné a v tuto chvíli s nimi nemám žádný kontakt,“ sdělil kurdský obchodník Mehmet.

Ze zahraničí čelí Erdogan kritice a sankcím, doma však jednoznačně vítězí: podporuje ho podstatná část veřejnosti, vojenská operace oslabila kurdské síly v Sýrii a úspěšně vrazila klín do domácí opozice.