Američané se vrátili k části syrské hranice s Tureckem

Američtí vojáci začali opět hlídkovat na severovýchodě Sýrie u hranic s Tureckem. Pět obrněných vozidel se tam vrátilo poprvé od prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku října o stažení z oblasti. Informují o tom agentury AFP a Reuters.

Podle svědků citovaných tiskovými agenturami přijelo pět obrněných armádních vozidel s americkými vlajkami k syrsko-turecké hranici severně od obce Kahtáníja. Ta leží v řídce osídleném severovýchodním cípu Sýrie asi 60 kilometrů od hranic s Irákem.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) chtějí Američané zabránit tomu, aby Rusko a syrský režim dosáhly nejvýchodnějšího cípu pohraničí. Tam se nachází naleziště ropy a zemního plynu. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Na syrsko-turecké hranici západně od místa, kde byly viděny americké jednotky, mají v pátek začít společné hlídky Ruska a Turecka.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Američané uvolnili místo Rusům

Americké jednotky působily na severovýchodě Sýrie do začátku října, kdy Trump oznámil jejich stažení z oblasti, čímž de facto umožnil nynější tureckou invazi. Část americké armády se pak přesunula do Iráku, část byla ponechána na východě Sýrie dál od hranice s Tureckem v blízkosti dalších ropných polí.

Turecko zahájilo invazi za hranicemi 9. října. Měla dva cíle: jednak omezit vliv syrských Kurdů, kteří spolupracují s Kurdy v Turecku usilujícími o odtržení, a jednak vytvořit území, kam bude možné přesunout část z více než tří a půl milionu syrských uprchlíků žijících v Turecku.

Po týdenních bojích dohodly Spojené státy v oblasti příměří. Po jeho skončení pak další klid zbraní vyjednalo Rusko. To se s Tureckem dohodlo na společných hlídkách a na tom, že Turecko vstoupí pouze na střední část původně plánované oblasti, kde Kurdové netvoří většinu obyvatel. Na jejím západním a východním okraji spolupracuje syrský režim a Rusko s většinovými Kurdy.

Tureckou invazi pod názvem Pramen míru odsoudil Damašek, řada nevládních organizací i mezinárodní společenství. Podle SOHR vyhnala z domovů na 300 tisíc lidí a boje si už vyžádaly několik desítek mrtvých. Objevily se také zprávy o vraždách páchaných jednotkami podporovanými Tureckem.