Kurdové stáhli bojovníky z obléhaného města Rás al-Ajn. Spor o velikost „bezpečné zóny“ trvá

Arabsko-kurdská koalice SDF oznámila, že stáhla své bojovníky z hraničního města Rás al-Ajn, jak bylo dohodnuto. Nyní by ozbrojenci měli odejít ze zóny 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem. Turecko si však představuje takzvané bezpečné pásmo široké dokonce 440 kilometrů. Do oblasti chce vrátit syrské uprchlíky. Spojené státy mezitím oznámily, že přesunou tisíc vojáků ze Sýrie do sousedního Iráku.

„Ve městě už žádné bojovníky nemáme,“ oznámil mluvčí SDF Kino Gabriel. Odpoledne bylo vidět z Rás al-Ajnu vyjíždět konvoj padesáti aut, mezi nimiž byly také sanitky. Auta vyjela z nemocnice, zdroj agentury AFP sdělil, že v konvoji jsou zranění a také bojovníci SDF.

Turecko očekává, že Spojené státy dodrží slib a nepoužijí zdržovací taktiku, aby donutily Ankaru pozastavit ofenzivu. Pokud se kurdští bojovníci z oblasti nestáhnou do pěti dnů, jak bylo dohodnuto, obnoví Turecko boje, pohrozil podle agentury Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Obviňování z porušování klidu zbraní

Na severu Sýrie, kam před polovinou října vstoupily turecké jednotky, by se až do úterý nemělo střílet. Obě strany – Turecko a s ním spřízněné milice i kurdsko-arabská koalice SDF – se od počátku navzájem obviňují z porušování příměří.

Ankara v neděli oznámila, že ztratila jednoho vojáka a další utrpěl zranění při údajném útoku kurdské milice YPG – která je součástí SDF – na skupinu, která byla na pozorovací misi. Podle tureckého ministerstva obrany jednotka palbu opětovala. Ankara kurdské bojovníky z YPG považuje za teroristy.

Podle tureckých úřadů došlo během příměří k dvaceti jeho porušením. SDF již v sobotu uvedla, že turecká armáda pokračuje v boji, od vyhlášení klidu zbraní podle ní zahynulo nejméně dvanáct lidí. 

Kurdové neoznámili, zda jsou na jejich straně ztráty na životech. Ankara dosud uváděla, že v ofenzivě zahájené 9. října padlo šest tureckých vojáků. 

Nejasné podmínky dohody

Kurdové u sjednávání dohody mezi viceprezidentem Mikem Pencem a tureckým vedením nebyli. Podle dostupných informací v dohodě není vysloveně definován prostor, jehož se má stažení Kurdů týkat.

Turečtí představitelé ale mluví o 30kilometrovém „bezpečném pásu“ území od Tall Abjadu po iráckou hranici, což je více než 400 kilometrů. Erdogan pohrozil, že nebude-li dohoda o příměří splněna, bude Turecko v úterý v ofenzivě pokračovat.

Američtí vojáci míří do Iráku

Americký prezident Donald Trump před začátkem turecké ofenzivy stáhl z oblasti americké vojáky, za což si vysloužil kritiku od evropských partnerů i do té doby loajálních republikánů.

Americký ministr obrany Mark Esper teď oznámil, že tisíc vojáků se přesune ze Sýrie do Iráku, kde budou pokračovat v boji proti Islámskému státu. Právě během bojů s radikály spolupracovali američané s Kurdy.