Hřib, Kolář, Novotný a ozbrojenci. Policie se zabývá fotomontáží s pražskými politiky

Policie se zabývá fotomontáží, na které jsou zobrazeni starostové Prahy 6 a Prahy-Řeporyj Ondřej Kolář (TOP 09) a Pavel Novotný (ODS) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) a spolu s nimi ozbrojenci, informoval web Aktuálně.cz. Na sociální síti Facebook fotomontáž zveřejnil – a později smazal – předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica. On sám tvrdí, že šlo o satiru.

Na Pernicou zveřejněnou fotomontáž, kterou předseda Slušných lidí doplnil komentářem „Nevíte, kolik rublů je odměna? Přišel jsem kvůli koroně o peníze a potřebuju to nějak doskočit,“ upozornil novinář Respektu Ondřej Kundra. Pernica sám má na fotomontáži v ruce dlouhou palnou zbraň. Policie poté oznámila, že se vyhrožováním politikům zabývá.

Zdeněk Pernica podle Aktuálně.cz fotomontáž smazal a zveřejnil její cenzurovanou verzi, později ale odstranil i tu. V příspěvku se hájil tím, že šlo pouze o humorný příspěvek a satiru. „Normální člověk pochopí, že je to humor a satira, i když se mu to třeba nelíbí,“ uvedl.

V týdnu se objevily informace, že všichni tři politici, kteří se v koláži objevili, mají policejní ochranu. Ondřej Kolář a také Zdeněk Hřib čelí výhrůžkám kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády, o kterém rozhodla Praha 6. Novotný potom kvůli plánované pamětní desce připomínající roli vlasovců při osvobozování Prahy v roce 1945.

Že má policejní ochranu pražský primátor, potvrdil magistrát, podrobnosti však neuvedl. „Důvody a konkrétní způsoby ochrany není možné komentovat z rozhodnutí policie. Z bezpečnostních důvodů pan primátor aktuálně nemůže využívat prostředky městské hromadné dopravy, které využíval denně. Do práce musí jezdit autem,“ řekla mluvčí primátora Martina Vacková. 

Starosta Kolář řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, že je již několik týdnů odloučen od rodiny. „Neví, kde jsem, ve spojení jsme prakticky jen přes Skype. Nechápu, proč mám být rukojmím vlastní domoviny jen proto, že mám jiné názory než Zeman nebo Okamura, anebo proto, že pouze a jen vykonávám to, co mi uložilo vykonat demokraticky zvolené zastupitelstvo,“ uvedl s odkazem na přemístění Koněvovy sochy z veřejného prostranství do depozitáře. Výhledově by se měla stát exponátem plánovaného Muzea paměti 20. století.