Dezinformační weby psaly, že koronavirus je nebezpečnou biologickou zbraní i že je neškodný

Dezinformační média v letošním prvním pololetí dokázala podle zprávy ministerstva vnitra o extremismu skloubit ve své produkci několik témat, která plošně zaujala čtenáře z extremistických a xenofobních skupin. Soustředila se na pandemii covidu-19, kauzy pomníků maršála Koněva i vlasovců, zároveň psala protiimigrantské texty a vyjadřovala se k rasovým nepokojům ve Spojených státech.

Pandemie nového typu koronaviru je letos jedním z hlavních témat zpravodajství a věnují se mu i dezinformační média, která však podle ministerstva vnitra šířila hlavně konspirační teorie o ní. Jednotlivé konspirační texty si přitom podle zprávy o extremismu odporovaly. Některé zpochybňovaly samotnou existenci viru nebo jeho rizika bagatelizovaly, další tvrdily, že je onemocnění covid-19 extrémně nebezpečné, případně že jde o nebezpečnou biologickou zbraň vyvinutou ve Spojených státech, kterou roznášejí migranti.

Pandemii potom dezinformační média líčila jako záminku pro zamaskování migrace z Turecka na řecké ostrovy či jako tajný nástroj pro omezování osobních svobod a nastolení „nového světového řádu“. Aeronet podle ministerstva uvedl, že na finanční krizi po pandemii plánují vydělat židovští bankéři.

Dezinformační média ve svých textech věnovaných pandemii také kritizovala postup Evropské unie, a naopak chválila Rusko a Čínu za zvládnutí pandemie. „Cílem těchto neustále se opakujících obsahů bylo podkopat důvěru ve státní instituce a výše zmíněné nadnárodní struktury,“ sdělilo vnitro.

Odstraněním sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigády v pražském Bubenči a jejím převezením do depozitáře a také výstavbou pomníku vlasovcům v Řeporyjích se podle zprávy o extremismu věnovali zejména xenofobně orientovaní aktivisté, kteří vyjadřovali podporu současnému ruskému režimu a opakovali sdělení prokremelské propagandy. „Články byly často sdíleny na sociálních sítích. V diskusích pod nimi se objevovaly nenávistné komentáře a výhrůžky. Autoři článků tyto projevy cíleně eskalovali,“ uvedlo vnitro.

Dezinformační média se věnovala i rasovým nepokojům ve Spojených státech. Protesty vypukly po smrti černocha George Floyda, který zemřel při brutálním zatýkání v Minneapolisu. Některé příspěvky označily Floydovu smrt za fingovanou. Další naopak ospravedlňovaly tvrdý postup policistů tím, že černoši jsou v USA zdrojem kriminality, a je to naopak bělošské obyvatelstvo, které je diskriminováno. 

Dezinformační weby se v letošním prvním pololetí vracely i k migrační krizi a podobným tématům. „Xenofobně laděnému publiku byly určené články namířené proti imigrantům, muslimům a Romům,“ upřesnilo vnitro. Například weby Aeronet či Pravý prostor podle zprávy vydávaly také antisemitské články, ve kterých se většinou inspirovaly zahraničními konspiračními teoriemi o sionistickém spiknutí a bagatelizovaly nebo zpochybňovaly holocaust.