Zdroje jsem měl, ale někdo se mi vloupal do počítače, říká autor dezinformací. Lživé e-maily cílily na seniory

168 hodin: Lživé e-maily útočí na seniory (zdroj: ČT24)

Letošní prezidentské volby ukázaly na fenomén lživých zpráv. V hromadných e-mailech si je navzájem rozesílají především senioři. Starších lidí používajících počítač totiž přibývá a hojně na něm využívají právě e-mailovou komunikaci. Tématu se věnoval a s autorem jedné z dezinformačních zpráv mluvil reportér Jan Novák.

Ve vzdělávacím a kulturním centru pro seniory Elpida používají internet a e-mail prakticky všichni. „Je to trochu sport. Ráno vstát, pustit si počítač, podívat se na zprávy na internetu a rozeslat pár mailů,“ potvrzuje ředitel centra Jiří Hrabě.

Každý z nich už také dostal smyšlenou zprávu. „Chodí mi několikrát denně od známých i od rodiny. Protože se i v naší rodině přeme, kdo koho budeme volit,“ říká důchodkyně Miroslava Matoušková.

„Mně to poslal bratranec a on to dostal od dalších. To je prostě taková pyramida, narůstá to a dostává to víc a víc lidí, někteří to zase posílají dál,“ dodává Karel Chaloupka.

„Obsah zpráv většinou vypadá trošičku legračně, obzvlášť z dnešního pohledu. Bývá to buď soubor v Power Pointu nebo Wordu. Průvodním jevem bývají velká písmenka, barevnost, spousty vykřičníků. To, co dnes známe i ze sociálních sítí. Je to uzpůsobené pro starší generaci. Samozřejmě to říká, čím větší písmenka, tím větší důležitost,“ vysvětluje internetový publicista serveru Lupa.cz Daniel Dočekal.

Odesílatel? Nejčastěji někdo blízký

Statistiky neexistují. Podle odborníků ale drtivá většina seniorů už někdy dostala do schránky hromadný e-mail s vymyšlenou zprávou nebo odkaz na dezinformační web. Nejčastější témata jsou politika a migrace. Odesílatelem je zpravidla někdo, koho osobně znají.

„Důvěryhodnost a známost toho, kdo to odesílá, zvyšuje validitu té informace. Lidé věří svým nejbližším kontaktům, zpravidla nezpochybňují jejich úsudek,“ uvádí Dočekal.

„Oni primárně dávají důvěru tomu Františkovi, kterého znají třicet let, ale už nehledají, odkud ta informace pochází a jestli je pravdivá,“ říká ředitel centra pro seniory Elpida Jiří Hrabě.

Juraj Zikeš dostane několik falešných e-mailů denně, hned je maže
Zdroj: ČT

„Teď mi přišel mail, kde se píše: ‚Byl bych nerad, aby se příštím prezidentem stal nějaký zasloužilý profesor egyptologie, který nakonec bude zvolen proto, že nikdy nikomu nevadil a nikoho nenaštval‘,“ čte jednaosmdesátiletý Juraj Zikeš zprávu, která mu přišla. Jde o falešný citát, který autor přisoudil bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, i když ho neřekl.

Zprávu panu Zikešovi poslal bývalý kolega. Podobných e-mailů dostává denně hned několik, ale rovnou je maže. „Především to posílají moji známí, kteří považují za nutné vše tohoto typu, co jim dojde, poslat taky mně. Já to okamžitě vyhazuju. Ale je mezi nimi třeba kamarád-policista a to je jeden z největších zasilatelů těchto zpráv,“ říká Zikeš.

To dvaasedmdesátiletá bývalá laborantka Marie Kolářová už známým zakázala, aby jí lživé e-maily posílali. Přesto jí chodí dál. Poslední dobou byly zaměřeny hlavně proti Jiřímu Drahošovi. 

„Jsou tam hrozné pomluvy, pro soudného člověka naprosto nepravděpodobné. Jako že tento inteligentní člověk je homopedofil, že nosí nedioptrické brýle, aby vypadal inteligentně, anebo, co je opravdu velmi vtipné, že třeba chce být podobný bývalému prezidentu Husákovi,“ popisuje obsah smyšlených zpráv Marie Kolářová.

Marie Kolářová už známým zakázala, aby jí lživé e-maily posílali
Zdroj: ČT

Marie se prý trochu zklamala ve své dobré kamarádce, několik lživých e-mailů jí přišlo i od ní. Málem to podle ní změnilo i jejich vztah. „Opravdu jsme si vyměnily maily, které končily: Prosím tě, doufám, že zůstaneme kamarádky, ale nevěř všemu. Tak já jsem samozřejmě napsala taky, že přece my dvě se po takovém dlouhém přátelství nerozejdeme kvůli nějakým e-mailům, které jsou nebo nejsou pravdivé,“ říká.

Juraj volí tak trochu jinou strategii – radši o tom nemluvit. „Já to neřeším. Upřímně řečeno já se trochu bojím otevřít diskusi, když se sejdeme. Protože mám obavy, že z těch kamarádů, kterých si vážím a jsou vzdělaní, vyleze to, že to jsou podporovatelé tohoto druhu zpráv. Takže já se neptám,“ říká Juraj Zikeš.

„O zdrojích se bavit nebudu“

Několik známých poslalo Marii odkaz na článek s titulkem „Zamyšlení nad prezidentskými volbami – veškerá legrace končí“. V textu stojí například věta: „Za krajně znepokojující lze označit Drahošovu podporu masivní islamizaci ČR, jakož i zavedení tvrdé cenzury a trestání lidí za šíření pravdy.

Autorem dezinformačního textu je Oldřich Lukáš. Představuje se jako ekonom, ekolog, pedagog a etikolog, toho času v důchodu. Reportér ČT ho oslovil, s rozhovorem o svém článku souhlasil.

reportér: Co to je ta masivní islamizace?
Oldřich Lukáš: Ptáte se na zdroje? Já jich mám tisíce. Respektive měl jsem jich fůru, než se mi tuším včera vloupali do počítače a zmizela mi velká část.

reportér: Já jsem nikdy neslyšel, že by pan Drahoš hovořil o jeho ambicích „zavést tvrdou cenzuru“.
Lukáš: Hm. Já jsem to viděl na videu.
reportér: Na jakém videu?
Lukáš: Nějaké video.
reportér: Jaké video?
Lukáš: No asi z jeho akcí, jak jezdí po republice, to bylo zřejmě.

reportér: Trestání lidí za šíření pravdy?
Lukáš: No to s tím úzce souvisí.
reportér: To také říkal na nějakém videu?
Lukáš: Jo, to bylo na tomhle videu taky. Něco v tom smyslu tam bylo.
reportér: Že pan Drahoš říká, že chce trestat lidi za šíření pravdy?
Lukáš: Možná. Já nevím, jestli použil slovo trestat nebo trošku jiný.
reportér: Vy to tady máte.
Lukáš: Tak heleďte, buď se budeme bavit o principech a o mých názorech a o důvodech, proč jsem to napsal, nebo mě budete chytat za slovíčko a budete po mě chtít, abych jako k soudu přinesl šanon důkazů.

Marie Kolářová čte z e-mailu dál: „Takže, moji milí, vyberte si: Chcete-li školství plné pedofilů, homosexuálů a parazitních neziskovek islamizujících mozky našich dětí už ve školkách, volte Drahoše!“ „Já si myslím, že rozumný člověk trochu přemýšlející by už dál měl přestat číst,“ poznamenává Marie.

„Jestli se budeme bavit o zdrojích, tak to já jsem nevěděl,“ říká autor dezinformačního textu Oldřich Lukáš
Zdroj: ČT

reportér: Je nějaká souvislost s panem Drahošem k pedofilům, homosexuálům a parazitům?
Oldřich Lukáš, autor dezinformačního textu: Dobře, řeknu vám to jinak. Když něčemu otevřete dveře a nebráníte tomu, tak to podporujete. To je můj názor.

reportér: Co to je za zdroje, ze kterých vycházíte?
Lukáš: Mám zdroje z Ameriky, z Kanady, dokonce z Austrálie, dokonce z Afriky, samozřejmě z Evropy a samozřejmě od nás.
reportér: Co to je za zdroje, kdo to jsou ty zdroje?
Lukáš: Jestli se budeme bavit o zdrojích, tak to já jsem nevěděl. To bych si musel přinést štos materiálů.
reportér: Ale to asi víte, protože vy tu máte různé závěry a mě zajímá, jak jste k nim došel.
Lukáš: Ne, prosím vás, stop. Budeme mluvit o mých názorech, které čerpám ze svého přesvědčení na základě informací, které takto dostávám. Nebudu se bavit o specifikaci zdrojů.