Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře

Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.

Desítka novinářů a kameramanů podle agentury Interfax utrpěla zranění způsobená pálkami a kamením, několik jich muselo být hospitalizováno. Zraněné novináře v nemocnici navštívila prezidentka Salome Zurabišviliová, která násilí odsoudila.

Velvyslanectví západních zemí, zastoupení Evropské unie a OSN ve společném prohlášení ještě předtím odsoudily útoky na občanské aktivisty a novináře, stejně jako netečnost státních a církevních představitelů, a vyzvaly gruzínské úřady k dopadení a potrestání pachatelů, napsala Gruzia Online. Ve výčtu velvyslanectví, které server vyjmenoval, chybějí zastoupení Česka a Slovenska v Tbilisi.

Gruzínský zpravodajský server Agenda.ge napsal, že organizátoři Tbilisi Pride zrušili akci plánovanou na pondělní podvečer kvůli podle nich ostudným poznámkám gruzínského premiéra Irakliho Garibašviliho a nečinnosti ministerstva vnitra, které nedokázalo zajistit bezpečí účastníků před pravicovou protestní demonstrací.

„Nemůžeme ohrozit lidské životy v ulicích plných násilníků,“ píší v prohlášení organizátoři.  Ředitel pochodu Giorgi Tabagari tvrdí, že radikálové by se nedokázali zmobilizovat a zrušit pochod bez podpory od státního aparátu. „Pětkrát jsme změnili místo, ale pokaždé nás okamžitě našli. Jak je to možné? Jak by se dokázali zmobilizovat tak účinně bez podpory státních bezpečnostních složek a státu?“ napsal na Facebooku.

Policie podle serveru Gruzia Online odvezla v policejním voze několik napadených reportérů, ale zatím není jasné, zda někoho z útočníků zadržela.

Pochod může vést ke konfrontaci, řekl premiér

Ministerstvo vnitra vyzvalo účastníky Tbilisi Pride, aby se vyvarovali uspořádání pochodu na veřejných a otevřených prostranstvích kvůli plánovaným akcím odpůrců pochodu a z toho pramenícího bezpečnostního rizika. Ministerstvo také vyzvalo k respektování pořádku a pokynů policie a ujistilo, že vyšetřuje útoky na novináře podle paragrafů postihujících násilí a nezákonné zasahování do práce médií.

V centru Tbilisi agresivní muž z davu radikálních odpůrců gayů zaútočil nožem na zahraničního turistu, protože měl v uchu náušnici, píše agentura Interfax. Podle serveru Agenda.ge nešlo o turistu, ale o polského novináře. Zraněný musel být hospitalizován. Zranění polského občana mezitím potvrdilo polské ministerstvo zahraničí.

Demonstranti vnikli do kanceláří organizátorů tbiliského pochodu za práva sexuálních menšin
Zdroj: Reuters/Irakli Gedenidze

Ministerstvo vnitra později oznámilo, že kvůli útoku byl zadržen dvaatřicetiletý muž a obviněn z pokusu o vraždu, za což mu hrozí sedm až patnáct let vězení. Útočník podle příbuzných trpí psychickými problémy.

Gruzínská soukromá televize informovala ještě o jednom podobném incidentu, kdy agresivní skupina kvůli náušnicím napadla dva nezletilé mladíky.

Premiér prohlásil, že uskutečnit pochod Tbilisi Pride není rozumné a že by to mohlo vést k občanské konfrontaci. Podobná prohlášení podle aktivistů jen podporují násilí.

Aktivisté na Twitteru zveřejnili fotografie a videonahrávky lidí, kteří vnikli do jejich prostor a zničili část vybavení kanceláře. Odpůrci Tbilisi Pride také házeli vajíčka a lahve na kanceláře občanského hnutí Hanba, které podporuje LGBT komunitu.

Starosta Tbilisi Kacha Kaladze násilnosti odsoudil. „Přátelé, spoluobčané, vyzývám všechny ke klidu! Násilí je nepřípustné! Dochází k neuvěřitelným věcem, k útokům na mladistvé a na ženy a dokonce i na turisty,“ napsal na sociálních sítích.

Pride v Tbilisi

Před dvěma lety, kdy v gruzínské metropoli demonstrovali stoupenci opozice kvůli návštěvě ruských poslanců, organizátoři pochodu na obranu práv sexuálních menšin odvolali akci, kterou výhrůžkami ohrožovali pravicoví radikálové a projevy nelibosti vlivné pravoslavné církve.

Lidé před parlamentem v Tbilisi slaví odvolání pochodu za práva sexuálních menšin
Zdroj: Reuters/Irakli Gedenidze

Před pěti lety, v květnu 2016, policie v Tbilisi zatkla deset aktivistů místní homosexuální komunity, kteří se pokoušeli malovat duhovými barvami coby symbolem hnutí za rovnoprávnost sexuálních menšin hesla na budovy v centru metropole, a to i na sídlo patriarchy gruzínské pravoslavné církve. Homosexuálové se tam podle ministerstva vnitra pokoušeli napsat „Každá láska je stejná“. Zadrženým hrozil soud a pokuta.

O den dříve představitelé homosexuální komunity odvolali průvod centrem Tbilisi, protože úřady jim nebyly schopny zaručit bezpečnost. Ve městě pravoslavní věřící zrovna slavili den zasvěcený ochraně tradiční rodiny, který v roce 2014 zavedl patriarcha Ilija II. místo Dne tolerance.

Více než deset tisíc věřících 17. května 2013 v centru Tbilisi na popud duchovních protestovalo proti pochodu hrstky gayů a lesbiček. I přes policejní kordony desítky lidí při střetech utrpěly zranění, gayové museli uprchnout do přistavených policejních autobusů.