TÉMA

Homosexualita

Neheterosexuální lidé v Česku trpí výrazně častěji duševními problémy, ukázala studie

Nová studie, která vyšla v odborném časopise Epidemiology and Psychiatric Sciences, ukázala, že až u 52 procent gayů a leseb se vyskytuje alespoň jedna duševní porucha. Až čtvrtina pak hlásí sebevražedné myšlenky nebo chování, což je pětinásobek ve srovnání s heterosexuální populací. Předchozí výzkumy doložily, že tyto rozdíly v duševním zdraví nejsou zapříčiněny sexuální orientací, ale jsou z velké části způsobeny společenskou stigmatizací, diskriminací a nedostatečným přijetím, které neheterosexuální lidé zažívají.
23. 4. 2024|

Vědci poprvé sledovali keporkaky při páření. Analýza ukázala, že šlo o dva samce

Mořským biologům se podařilo úplně poprvé zachytit keporkaky při páření. Tyto velryby jsou přitom velmi plaché a kopulaci se většinou věnují hluboko od lidí. Případ je ale ještě zajímavější: oba kytovci byli samci.
1. 3. 2024|

Konzervativní řecká vláda chce prosadit manželství pro homosexuály

Řecko se může stát první ortodoxní zemí na světě, která umožní sňatky lidí stejného pohlaví. Změnu, která má podle průzkumu podporu mírné většiny Řeků, navrhuje konzervativní vláda. Parlament o novém zákonu bude hlasovat ve čtvrtek. Proti je ortodoxní církev, která za manželství považuje svazek muže a ženy. Nová norma má umožnit homosexuálním párům také adopci dětí. Nezahrnuje ale asistovanou reprodukci.
14. 2. 2024|

Knihkupectví v Maďarsku prodávalo nezabalenou knihu se zamilovanými mladíky, dostalo statisícovou pokutu

Maďarská síť knihkupectví, která prodávala nezabalenou knihu s homosexuálním obsahem, dostala rekordní pokutu. Prodejce knih podle maďarských úřadů porušil zákon z roku 2021, který zakazuje prezentaci homosexuality dětem a mládeži. Proti pokutě se knihkupectví odvolá, takže případ nejspíš skončí u soudu. Představitelé maďarské LGBTQ+ komunity, kteří se účastnili tradičního pochodu za svá práva, si stěžují na restriktivní zákony vlády Viktora Orbána.
17. 7. 2023|

Budapeští prošel pochod za práva sexuálních menšin

Ve značném horku se v Budapešti lidé vydali na každoroční pochod za práva sexuálních menšin (LGBT+). Účastníci dávali najevo nesouhlas s vládní politikou vůči komunitě LGBT+ v Maďarsku.
15. 7. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Estonsko jako první postsovětská země uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Rozhodl o tom tamní parlament. Stejnopohlavní páry budou moci v Estonsku uzavírat manželství od roku 2024. Premiérka Kaja Kallasová označila tento krok za „historické rozhodnutí“.
20. 6. 2023|

Janktův coming out může inspirovat, čekají ho zřejmě i nepěkné věci, shodují se novináři. Dle Vízka měl počkat

Coming out českého fotbalového reprezentanta Jakuba Jankta v týdnu zaujal vrcholový fotbalový svět. Podle šéfredaktora magazínu Hattrick Pavla Procházky zejména proto, že Jankto je zatím nejvýraznějším aktivním hráčem, který takový krok učinil. Redaktor Deníku N Filip Titlbach věří, že Jankto nyní může inspirovat mladé fotbalisty, i když očekává, že na stadionech zazní i nepěkné věci. Bývalý reprezentant Ladislav Vízek v Událostech, komentářích prohlásil, že Jankto měl s deklarací počkat, protože „lidé to vnímají opravdu zle“.
18. 2. 2023|

Evropská komise bude blokovat 22 miliard eur z kohezních fondů EU pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (v přepočtu zhruba 833 miliard korun) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko. Hodlá v tom pokračovat, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Komise to podle agentury Reuters oznámila ve čtvrtek večer.
22. 12. 2022|

Ruští poslanci schválili zpřísnění zákazu šíření osvěty o sexuálních menšinách

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, přijala v třetím čtení novelu, která zakazuje propagovat „netradiční sexuální vztahy“ a pedofilii, ale také šířit informace o sexuálních menšinách (LGBT) v médiích, na internetu, v reklamě, knihách a ve filmu.
24. 11. 2022|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 19:26|

„Ten zákon je nehorázný. Žijeme v 21. století.“ Lidé na Gay Pride v Budapešti se ozvali proti zákazu osvěty o LGBT

Účastníci pochodu za práva sexuálních menšin v sobotu v maďarské metropoli hlasitě protestovali proti novému zákonu vlády premiéra Viktora Orbána, který zakazuje propagaci homosexuality na školách. Organizátoři Gay Pride uvedli, že k pochodu se připojilo asi třicet tisíc lidí. Členové komunity LGBT – tedy leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob – se domnívají, že cílem vlády je marginalizovat a zastrašit příslušníky sexuálních menšin, zákon jako diskriminační ostře kritizuje také Evropská komise.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 22:03|

Solidaritu s LGBT v Gruzii vyjádřilo po pondělním násilí i Česko a Maďarsko

Většina zemí Evropské unie vyjádřila solidaritu s protestujícími za práva sexuálních menšin (LGBT) v Gruzii. Ke společnému prohlášení ambasád západních zemí, které odsuzuje pondělní násilí v gruzínském hlavním městě, se připojilo mimo jiné velvyslanectví České republiky. Mezi signatáři je také Maďarsko, a to navzdory nedávno schválenému vlastnímu zákonu zaměřenému proti homosexuálům a faktu, že v minulosti podobná prohlášení EU Budapešť blokovala, poznamenal web EUobserver. Iniciativu podpořilo také Slovensko.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:32|

Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře

Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:51|

Literární velikáni by mohli zmizet z osnov, varují maďarští nakladatelé. Díla ohrožuje zákaz sexuální osvěty

Část díla Williama Shakespeara či básně řecké antické autorky Sapfó by mohly zmizet ze školní výuky v Maďarsku. Obávají se toho tamní nakladatelé a upozorňují, že v důsledku nového zákona, který zakazuje mezi mladými šířit materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví, může být prodej takových děl omezen i v knihkupectvích.
20. 6. 2021|

Maďarsko nechce osvětu o LGBT. Její zákaz poslanci vměstnali do normy proti pedofilii

Maďarští zákonodárci schválili návrh zákona, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály, jež zobrazují nebo propagují homosexualitu či změnu pohlaví. Norma tak znemožňuje mimo jiné osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin a aktivisté a lidskoprávní skupiny ji vnímají jako diskriminační vůči komunitě LGBT. Eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová Maďarsku vzkázala, že kvůli novému zákonu může přijít o peníze z evropských zdrojů.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:24|

Orbánův Fidesz chce ještě víc omezit práva sexuálních menšin v Maďarsku. Navrhuje zákaz osvěty

Mezi mladými lidmi v Maďarsku by se nesměly podle nového návrhu politické strany Fidesz premiéra Viktora Orbána rozšiřovat texty nebo filmy věnující se otázce homosexuality nebo změně pohlaví. Podle zahraničních agentur by tak školy nemohly pořádat vzdělávací programy vedoucí mládež k respektování příslušníků sexuálních menšin.
11. 6. 2021|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Glamour Boys. Nová kniha odkrývá tajemství rebelů, kteří nechtěli Hitlerovi předat Československo

V Británii vyšla kniha, která popisuje zastrašování, kterému od premiéra Nevilla Chamberlaina kvůli své orientaci čelili odpůrci mnichovské dohody. Odhadem čtvrtina poslaneckých rebelů, která odmítala ustupovat Hitlerovi, měla homosexuální vztahy. Chamberlainův kabinet jim vyhrožoval dehonestací v tisku, což by tehdy vedlo k vězení.
5. 3. 2021|

Maďarští homosexuálové nemohou adoptovat děti. Tamní parlament upravil zákon omezující jejich práva

Maďarský parlament ovládaný dvoutřetinovou většinou poslanců konzervativní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána v úterý schválil dodatky k ústavě, jež dále omezují práva sexuálních menšin. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se úpravy týkají především zákazu adopcí dětí páry stejného pohlaví a stanovení toho, že pohlaví dětí je určeno při porodu a později nemůže být měněno.
15. 12. 2020|

Europoslanec Fideszu rezignoval po orgiích s 24 muži. Doma hájil „tradiční rodinu“

Maďarský europoslanec József Szájer rezignoval na svou funkci poté, co jej v pátek belgická policie přistihla v centru Bruselu na nedovoleném večírku s dalšími 24 muži a později u něj našla extázi. Podle belgických médií pořádali sexuální orgie. Člen vládnoucí konzervativní strany Fidesz nejprve svou nedělní rezignaci vysvětloval „dlouhým obdobím reflexe“. Když však vyšlo najevo, že se ze zmíněného večírku pokusil před policejní kontrolou prchnout oknem, přiznal svou účast, k typu zábavy se ale nevyjádřil, píše agentura AP. V maďarské ústavě přitom pomáhal zakotvit ochranu manželství jako svazku muže a ženy.
1. 12. 2020|

„Jsou to děti boží, na rodinu mají právo.“ Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů

Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Prohlásil to v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl ve středu představen na filmovém festivalu v Římě. Mluvil v něm i s párem, který adoptoval děti. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval.
21. 10. 2020|