Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.

Podle policie v Nitře chlapce útočníci zkopali za to, že dal polibek jinému chlapci. Případ policie prověřuje jako podezření z výtržnictví.

Nemocnice uvedla, že přijala pacienta se zraněním čelisti. Jeho stav si vyžadoval operaci. „Operace byla úspěšná, pacient je stabilizovaný a v nejbližších dnech bude propuštěný do domácí léčby,“ uvedla podle policie mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská. 

Od vraždy u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna) nejde v zemi o první incident vůči lidem jiné než heterosexuální orientace. Podle slovenských médií čelil v jedné z bratislavských restaurací slovním útokům od jiného hosta homosexuální pár, který se políbil.

V Bratislavě se ve čtvrtek v podvečer očekává další shromáždění proti nenávisti.

Podpořit požadavek zrovnoprávnění LGBT+ osob a zlepšení jejich ochrany přišli ve čtvrtek lidé do centra slovenské metropole na shromáždění nevládních organizací. Akce měla zároveň uctít oběti nedávné homofobní vraždy před bratislavským gaybarem. Účast na shromáždění byla menší než na podobné vzpomínkové akci, které se zhruba před dvěma týdny zúčastnily v Bratislavě tisíce lidí.

Majitel gaybaru Tepláreň Roman Samotný přečetl požadavky několika desítek nevládních organizací a občanských sdružení, které by uvítaly například uzákonění životních partnerství, včetně možnosti osvojení dítěte jednoho z partnerů druhým partnerem. Vybídl veřejnost, aby tyto požadavky prostřednictvím internetu podpořila. Před klubem Tepláreň tento měsíc útočník zastřelil dva mladé muže a další ženu postřelil, střelec později podle dosavadních informací spáchal sebevraždu.

Slovenská sněmovna zmíněnou vraždu, kterou policie vyšetřuje jako teroristický útok, sice usnesením minulý týden odsoudila, poslanci ale následně odmítli návrh zákona z dílny už opoziční strany Svoboda a Solidarita na zavedení partnerských svazků do právního řádu země. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič pak dal najevo, že vládní koalice v souladu s programovým prohlášením kabinetu připraví pouze úpravu majetkových práv osob, jež žijí ve společné domácnosti.