Vraždu v Bratislavě bude prokuratura nově vyšetřovat jako terorismus

Středeční vražda dvou mužů před podnikem navštěvovaným lidmi z komunity LGBT+ v Bratislavě se bude nově vyšetřovat jako terorismus. Oznámila to mluvčí slovenské speciální prokuratury Jana Tökölyová. Shromážděné důkazy podle ní nasvědčují, že vražda naplňuje podstatu teroristického činu. Pravděpodobný útočník je po smrti, podle policie spáchal sebevraždu.

„Z důkazů je zřejmé, že stíhaný skutek vykazuje veškeré zákonné znaky tohoto trestného činu,“ konstatovala mluvčí speciální prokuratury. Původně policie vraždu vyšetřovala jako čin z nenávisti.

Prokuratura v souvislosti s novou kvalifikací činu zdůraznila, že schvalování teroristického činu je rovněž trestným činem, za který hrozí tři roky až deset let vězení. Podle Tökölyové budou orgány činné v trestním řízení postupovat v takových případech razantně.

Devatenáctiletý mladík ve středu večer zastřelil dva muže ve věku třiadvacet a šestadvacet let a vážně poranil jednu osmadvacetiletou ženu před bratislavským barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBT+. Bratislavská nemocnice, kde je žena hospitalizovaná, v pondělí oznámila, že je zraněná po operaci, její stav je stabilizovaný a postupně se zlepšuje.

Z místa činu pachatel uprchl. Na sociální sítě následně pravděpodobný střelec umístil manifest namířený proti komunitě a také Židům. Policie jej našla ve čtvrtek mrtvého, spáchal podle ní sebevraždu. Útok odsoudili přední slovenští politici, a to včetně prezidentky Zuzany Čaputové a premiéra Eduarda Hegera.

Šíří se dezinformace, varovala policie

Slovenská policie zaznamenala na sociálních sítích texty, které lživě popisují motivy vraždy. Dodala, že je však nemůže nyní komentovat, protože řadu informací v tomto stadiu vyšetřování nemůže zveřejnit. „Autoři těchto zpráv zneužívají faktu, že se policie nemůže proti těmto dezinformacím v současnosti bránit,“ zdůraznili slovenští policisté.

Mezi nejčastější falešné informace, které o činu na slovenském internetu kolují, patří podle Denníku N ta, podle níž byla motivem činu žárlivost. Afekt jako možný motiv činu policie na samém začátku vyšetřování zvažovala, později ho však vyloučila.

Bulvární deník Nový čas napsal, že pravděpodobný útočník čekal v den střelby před útokem na bar Tepláreň několik hodin u domu, ve kterém bydlí premiér Heger. Na internetu údajně zveřejnil fotografii pořízenou už v srpnu, na které je před premiérovým domem. Policie žádné informace o tom, co podezřelý útočník dělal před střelbou, neposkytla. O tom, že střelec plánoval útok i na premiéra Hegera, už v sobotu na Facebooku psal i vládní poslanec Andrej Stančík. Žádnými důkazy své tvrzení ale nepodpořil.