TÉMA

Nitra

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Slovensko by podle Matoviče mohlo obnovit plošné testování

Slovensko by podle Igora Matoviče mohlo příští týden obnovit plošné testování na koronavirus. Stávající karanténní opatření a omezení volného pohybu totiž nákazu nepotlačila. Slovenský premiér to řekl po jednání vlády.
11. 1. 2021|

Situace v Nitře je podle Matoviče katastrofální, od pondělí půjdou do práce jen lidé s negativním testem

Nejhorší epidemická situace v rámci Slovenska je v posledních dnech v Nitře. Premiér Igor Matovič v úterý označil stav za katastrofální, jeho vláda proto zpřísnila opatření. Od pondělí tak budou moci v regionu chodit do práce pouze lidé s negativním testem na koronavirus, který nebude starší sedmi dnů. Během víkendu v celém nitranském okrese také proběhne plošné testování.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 16:46|

Britové začali očkovat vakcínou AstraZeneca, EK jedná o nákupu dalších dávek od Pfizeru

Velká Británie začala proti covidu-19 očkovat vakcínou, kterou vyvinula firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Ostrovy tuto očkovací látku nasadily jako první. Evropská komise jedná o nákupu dalších dávek vakcíny od společností BioNTech a Pfizer, s níž jako s první schválenou látkou začala velká část členských států Unie očkovat koncem roku. Americká administrativa zvažuje, že povolí podávání poloviční dávky vakcíny společnosti Moderna, aby urychlila očkování, které je výrazně pomalejší, než očekávala.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 22:49|

Mutace koronaviru z Anglie se už objevila ve Francii či Španělsku. V Nitře byl očkován první Slovák

Mutace koronaviru z jižní Anglie byla poprvé odhalena také ve Francii. Vysoce nakažlivá varianta viru byla prokázána v Tours v centrální části země u Francouze, který trvale žije v Británii. Stejná mutace se našla také u čtyř osob ve Španělsku, od pátku se prokázala celkem u sedmi lidí v Japonsku. Dva nakažené hlásí rovněž kanadská provincie Ontario, svůj případ má i Švédsko. V Evropě pokračuje distribuce vakcíny firem Pfizer a BioNTech, Maďarsko i Slovensko už začalo očkovat.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 23:22|

Slovensko státním smutkem připomnělo oběti tragické dopravní nehody

Na Slovensku v pátek drželi státní smutek k uctění obětí středeční srážky nákladního auta a linkového autobusu. Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini dopoledne zapálením svíček společně uctili mrtvé z autobusu. Společně také navštívili dvě střední školy v Nitře, kde studovalo několik obětí nehody. Při neštěstí na jihu Slovenska zemřelo 12 lidí. Další dvě desítky jich pak utrpěly zranění.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 20:47|

Kamion plný kamení se u Nitry srazil s autobusem, kterým cestovali středoškoláci. Zemřelo 12 lidí

Dvanáct lidí, z toho nejméně čtyři děti, nepřežilo srážku kamionu a autobusu, která se stala u Nitry na jihu Slovenska. Informaci potvrdily ministryně vnitra Denisa Saková a ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská. V nemocnicích skončilo dvacet zraněných. Podle informací některých slovenských médií jeli v autobuse především středoškoláci. České ministerstvo zahraničí zatím nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými a raněnými byli Češi. Premiér Peter Pellegrini uvažuje o vyhlášení státního smutku.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 20:10|

Na Slovensku se zřítila stíhačka MiG-29. Armáda kvůli tomu pozastavila cvičné lety

Na Slovensku se v sobotu večer během cvičného letu zřítila vojenská stíhačka MiG-29. Pilot se katapultoval, informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková. Šéf resortu Peter Gajdoš na sociální síti napsal, že pilot nehodu přežil. Později dodal, že je mimo ohrožení života. Podle policie mohl nehodu zapříčinit nedostatek paliva nebo technická závada. Armáda podle Denníku N po nehodě pozastavila cvičné lety všech stíhaček.
28. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 16:33|

Arriva hledá nové strojvedoucí i v Bulharsku. Drážní úřad chce dohlédnout na jejich zkoušku

Železničním dopravcům v Česku dohromady chybí na tři stovky strojvůdců. Společnost Arriva si nyní podala inzerát, který by ještě nedávno byl na české železnici nepředstavitelný: Hledáme strojvedoucí pro práci v Česku, čistý příjem 1350 eur (zhruba 36 tisíc korun). Zveřejněno na bulharských webech.
5. 4. 2019|