Slovensko by podle Matoviče mohlo obnovit plošné testování

Slovensko by podle Igora Matoviče mohlo příští týden obnovit plošné testování na koronavirus. Stávající karanténní opatření a omezení volného pohybu totiž nákazu nepotlačila. Slovenský premiér to řekl po jednání vlády.

Hromadné testování obyvatel na koronavirus uskutečnilo Slovensko už loni na podzim. Prostřednictvím méně přesných antigenních testů tehdy zdravotníci odhalili tisíce nakažených. Účast byla vysoká, úřady totiž v té době podmínily například cesty do práce tím, že lidé se prokáží negativním výsledkem.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

„Po třech týdnech lockdownu je situace víceméně stejná. Mezitím na Slovensku máme agresivní britskou mutaci viru. Agresivní mutace zde bude dominantní v horizontu šesti týdnů,“ řekl Matovič k dopadu karanténních opatření, která úřady na Slovensku začaly znovu výrazněji zpřísňovat před Vánocemi.

Podle Matoviče se chce vláda vyhnout uzavření továren a firem. Například státem ovládaný slovenský vlakový dopravce ZSSK i kvůli výpadku strojvůdců a vlakvedoucích oznámil dočasné zrušení asi tří desítek spojů.

Plošné testování již začalo v okrese Nitra

„Situace je stále vážná. Narůstá počet nakažených o tisíce nových případů denně a počet lidí hospitalizovaných v souvislosti s covidem je aktuálně asi 3200. To je číslo, které je dlouhodobě na hranici možností slovenského zdravotnického systému,“ komentuje situaci zahraniční zpravodaj České televize na Slovensku Petr Obrovský.

Zpřísnění zákazu vycházení přišlo na Slovensku 1. ledna, lze proto očekávat, že v následujících dnech se bude situace zlepšovat. „Možná v polovině ledna se ta křivka otočí,“ dodává Obrovský.

Nejhorší je situace v jihoslovenském okrese Nitra. Přibližně 160 tisíc místních tak od pondělí může do práce nebo na procházku do přírody pouze s negativním testem. V průběhu víkendu se tam hromadně testovalo, zúčastnila se asi polovina obyvatel.

Podle primátora Nitry Marka Hattase se dostalo na všechny, kteří měli zájem, a fronty se tvořily pouze nárazově. Akce se bude opakovat i o následujících dvou víkendech. V regionu testují také v tamních velkých průmyslových podnicích, třeba v továrně Jaguar Land Rover nebo nitranském průmyslovém parku.

Do okresu i samotné Nitry budou moci přijíždět pouze lidé, kteří tam pracují. Potvrzení vydaná zaměstnavateli budou kontrolovat policisté. 

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí navzdory vážné situaci nepovažuje za nutné zřízení polní nemocnice. „Je třeba si uvědomit, že nemáme problém s nedostatkem lůžek nebo technicko-materiálního vybavení, my máme problém s personálem,“ vysvětluje. Poznamenal, že například Galantská nemocnice má téměř tři sta kyslíkových lůžek, momentálně ale zvládne pacientům poskytnout jen třetinu z nich.