Situace v Nitře je podle Matoviče katastrofální, od pondělí půjdou do práce jen lidé s negativním testem

Nejhorší epidemická situace v rámci Slovenska je v posledních dnech v Nitře. Premiér Igor Matovič v úterý označil stav za katastrofální, jeho vláda proto zpřísnila opatření. Od pondělí tak budou moci v regionu chodit do práce pouze lidé s negativním testem na koronavirus, který nebude starší sedmi dnů. Během víkendu v celém nitranském okrese také proběhne plošné testování.

V nitranském okresu počet nových případů nákazy koronavirem za jeden týden překročil hranici tisíc infikovaných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Situace je podle premiéra Matoviče mnohem horší než na Oravě, která byla na podzim epicentrem nákazy v zemi. „Dramaticky roste počet pozitivně testovaných lidí,“ poukázal ještě před schválením nových opatření s tím, že čísla se zatím nedaří nijak stabilizovat.

Do okresu i samotné Nitry budou moci přijíždět pouze lidé, kteří zde pracují. Potvrzení vydaná zaměstnavateli budou kontrolovat policisté. Ti také ve větším počtu vyrazí do ulic, aby dohlíželi na dodržování dosud platných opatření. 

V regionu, kde žije zhruba 160 tisíc lidí, se ke konci tohoto týdne uskuteční hromadné testování obyvatel. V pátek začne první kolo, které by mělo zajistit například to, aby nemusela místní automobilka Jaguar Land Rover zastavit provoz. Další kola plošného testování jsou naplánována i na nadcházející dva víkendy.

„Budeme testovat v okrese Nitra nejbližší tři týdny. Ve velkých fabrikách začneme ve čtvrtek. Do této operace se vkládá armáda a bezpečnostní složky, bez nich by to nešlo,“ řekl po jednání vlády primátor Nitry Marek Hattas.

Podobné omezení volného pohybu lidí v souvislosti s koronavirem platilo už loni na podzim ve čtyřech tehdy nejpostiženějších okresech na severním a východním Slovensku. Také tam byli tehdy obyvatelé opakovaně testováni na koronavirus. Spolu s omezením volného pohybu osob to následně přispělo k poklesu nových případů nákazy.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nemocnice za hranou

K testování už dříve vyzval i ředitel nitranské fakultní nemocnice Milan Dubaj, podle kterého je situace v zařízení už za hranicí únosnosti. „Počet covidových pacientů se stále pohybuje kolem dvou set, ventilovaných je kolem dvaceti. Nevím, jak bych měl slovy vyjádřit obrovské vyčerpání lidí, fyzické i psychické, kteří toto denně snášejí.“

Nemocnice vyčlenila celou třetinu lůžek pro covidové pacienty, začátkem týdne se dokonce potýkala se snížením tlaku kyslíku v rozvodech kvůli velkému odběru. Vytížené fakultní nemocnici v Nitře pomůže asi čtyřicet kilometrů vzdálená nemocnice v Galantě, která bude určena jen pro pacienty s covidem-19.

Dubaj také potvrdil, že zařízení přišlo kvůli koronaviru o zdravotníky. „V posledních dnech nám zemřel kolega urolog, zemřel nám pracovník covidového urgentu a bohužel dnes nám zemřel kolega internista. To jsou věci, které velmi těžko snáším já i kolegové,“ připustil.

Proč je situace v Nitře nyní nejhorší na celém Slovensku, místní úřady nedokážou vysvětlit. Roli by mohlo sehrát jak věkové složení obyvatelstva, tak i velký počet lidí ze zahraničí, kteří v Nitře a okolí pracují.

V úterý země zaznamenala třetí nejvyšší přírůstek nakažených

Pětimilionové Slovensko se již několik týdnů potýká se stoupajícím počtem nakažených. Například v úterý zaznamenalo dalších 4959 laboratorně potvrzených nových případů infekce, což je třetí nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Pozitivita se pohybovala na úrovni 28 procent. Kromě toho v úterý s pozitivním výsledkem skončilo 6601 méně přesných antigenních testů. Největší přírůstek se 732 nakaženými zaznamenal právě okres Nitra.

Bratislava v reakci na zhoršující se epidemickou situaci zareagovala novými omezeními, odborníci ale požadovali ještě přísnější karanténní opatření. V současnosti v celé zemi platí kromě jiného zákaz vycházení, který má ale na dvě desítky různých výjimek. Na obyvatele Nitry a okolí bez negativního výsledku testu na koronavirus se bude vztahovat jen několik z nich.