Z plošného testování na Slovensku vzešlo zhruba procento nakažených, zpřísní se režim na hranicích

Události: Plošné testování na Slovensku (zdroj: ČT)

Celostátní testování Slováků na koronavirus odhalilo 38 359 nakažených, tedy necelých 1,1 procenta ze zúčastněných. Test podstoupily dvě třetiny obyvatel. Premiér Igor Matovič uvedl, že plošné testování může být alternativou pro takzvaný tvrdý lockdown, píše Denník N. Ministerský předseda také sdělil, že Slovensko bude na hranicích testovat na koronavirus lidi, kteří přijíždějí do země, a počet otevřených přechodů klesne.

Druhé kolo celoplošného testování odborné konzilium už nedoporučuje. Premiér Matovič, který výsledky ohlásil, nicméně podle Denníku N uvedl, že pokud by se tento projekt opakoval, konat by se mohl jen ve dvou třetinách okresů. 

Testy odhalily 1,06 procenta z bezmála 3,63 milionu zúčastněných. „Věřím, že to bude podstatný krok při zvládání boje s covidem-19,“ řekl Matovič na tiskové konferenci.

Na sociálních sítích pak poděkoval všem, kteří pomáhali plošné testování zrealizovat. „Starostové, primátoři, zaměstnanci samospráv, obecní a a městští poslanci, vojáci, policisté státní, měštští, obecní, hasiči a záchranáři, zdravotníci, dobrovolníci a všichni lidé dobré vůle, kteří jste se každý svým dílem tento víkend rozhodli zabojovat za zdraví a životy našich nejzranitelnějších. Byli jste všichni úplně skvělí,“ napsal Matovič.

Největší poměr pozitivních testů měly slovenské okresy Čadca (3,22 procenta) a Stará Ľubovňa (2,9 procenta). Nejmenší pozitivita byla v Rožňave a v okresu Revúca, kde se odhalila nákaza jen u necelých tří desetin procenta testovaných.

Účast na bezplatném testování obyvatel starších deseti let nebyla povinná. Vláda ale už dříve rozhodla, že na lidi s negativním výsledkem testu se tento týden nebude vztahovat zákaz vycházení. Ti, kteří se nedali otestovat, nemohou kromě jiného nastoupit do práce nebo navštívit úřady či obchody s výjimkou prodejen, které nabízejí životně důležité zboží včetně potravin.

Na Slovensku se zatím potvrdila nákaza u více než 60 tisíc lidí. Poslední denní přírůstek činil podle tamních úřadů 1883 nových pacientů s covidem. V zemi dosud zemřelo na koronavirus 219 lidí, což je podstatně méně než například v České republice.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský o plošném testování na Slovensku (zdroj: ČT24)