Blatný krotí optimismus a chce počkat na úterní výsledky. V pondělí zatím přibylo 4044 případů covidu-19

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nepřikládá poklesu počtu nově pozitivně testovaných s covidem-19 v posledních dnech velký význam. Víkendová čísla podle něj mohou být zkreslená a je třeba počkat na data za úterý. V pondělí k 18. hodině přibylo v Česku 4044 potvrzených případů nemoci covid-19, asi o 1400 méně než minulé pondělí za stejnou část dne.

On-line přenos
Šíření koronaviru - listopad
22:37

Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

22:23

Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

21:49

Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.


V zemi je teď přes 184 tisíc nakažených. Od březnového vypuknutí epidemie v Česku se počet lidí, kteří se novým typem koronaviru nakazili, blíží 350 tisícům. Skoro 80 procent případů připadá na říjen. Více než 158 tisíc z nich se od té doby vyléčilo.

U většiny z pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, hospitalizovaných i zemřelých ale v říjnu výrazně přibývalo. Nedělní počet 20 411 testů na covid-19 byl nejnižší za dva týdny, pozitivních bylo 32 procent případů. V nemocnicích bylo podle posledních údajů 7486 nakažených, z toho 1163 ve vážném stavu. S koronavirem zemřelo 3603 lidí.

Blatný: S hodnocením poklesu bych byl opatrný

„S hodnocením bych byl opatrný, protože u víkendových čísel se nedá předpokládat, že jsou konečná. Pondělí a úterý může být nepříjemným překvapením, zatím bych tomu příliš velký význam nepřikládal,“ řekl Blatný.

Události: Uzavření speciálních škol (zdroj: ČT24)

Podle ministra se připravuje spolu s epidemickou skupinou nový model, podle kterého by se mělo o přijímání či uvolňování opatření rozhodovat. „Věřím, že ho budu moct představit brzy,“ dodal. První variantu bude mít v pátek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a zástupci zaměstnavatelů po jednání tripartity mluvili o tabulce podobné, jakou publikovali odborníci v Irsku. Podle reprodukčního čísla, počtu denních případů a hospitalizací je v ní stanoveno pět pásem a každé obsahuje platná opatření pro jednotlivé pásmo. Podle Babiše by pro ČR bylo lepší, pokud by se rozhodovalo podle počtu nových případů.

Na dotazy ohledně dalšího uvolňování opatření, například otevření škol, ministr bez podrobností uvedl, že další postup bude záviset na vývoji epidemické situace. Jestli bude třeba žádat o další prodloužení nouzového stavu, na dotaz novinářů nesdělil.

Devadesátka: Jak přečkat nelehkou dobu? (zdroj: ČT24)

Opatrné stanovisko k poklesu nových případů – podobně jako ministr Blatný – zastává také Jan Konvalinka, biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a prorektor pro vědu a výzkum na Univerzitě Karlově. „Je zatím příliš brzo na to, abychom mohli hovořit o nějaké jasné změně trendu,“ podotkl v pořadu Devadesátka.

V nejlepším případě podle něj může jít nikoliv o „konec konce, ale o konec začátku“. „Možná bychom se mohli dostat na vrchol nárůstu a pozorovat pomalou stagnaci nebo pokles,“ dodal Konvalinka s tím, že v současnosti jsou ale takové předpovědi ještě předčasné.

Profesionální sport se dočká restartu

Profesionální sportovci v Česku mohou od středy hrát soutěže a trénovat, pokud splní přísné hygienické podmínky. Restart profesionálních soutěží přerušených před třemi týdny bude postaven na individuálně udělovaných výjimkách. Týká se nejen fotbalu a hokeje, které ho intenzivně prosazovaly, ale všech soutěží napříč sporty schopných splnit hygienické standardy.

„Obecně by to mělo být něco podobného jako u fotbalu, tedy mimo jiné pravidelné plošné testování,“ řekl mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka. Všechny soutěže se ale budou hrát bez diváků.

Vláda minulý týden podpořila testování klientů v lůžkových zařízeních sociálních služeb, od 4. listopadu platí stejná povinnost i pro personál. Také pro něj se budou používat antigenní testy, které jsou levnější a rychlejší než standardní laboratorní vyšetření. Všichni zaměstnanci musejí nosit respirátory třídy FFP2, budou uvolněné ze státních hmotných rezerv. Pravidelně by se mělo testovat asi 80 000 až 100 000 klientů a zhruba stejný počet zaměstnanců.

Nakažený je každý třetí testovaný

Nadále je vysoký podíl potvrzených případů covidu na počtu provedených testů, nakažený je v poslední době zhruba každý třetí testovaný. Počet testů klesl v sobotu na 34 600, ve všedních dnech minulého týdne se pohyboval kolem 40 tisíc. Nedělní počet testovaných zveřejní ministerstvo v pondělí večer.

Nejvýrazněji se v poslední době covid šíří na Benešovsku, kde bylo za uplynulých sedm dní potvrzeno asi 1174 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvyšší nárůst se objevil také ve středních Čechách, a to na Rakovnicku, kde přibylo za sedm dní 1229 případů na 100 tisíc obyvatel. Více než tisícovku nových nakažených evidují i okresy Vsetín, Náchod či Pelhřimov.

Lidé se nejčastěji nakazí v soukromí, říká pražská hygienička

V hlavním městě přibylo 451 případů covidu-19, což je o skoro tři stovky méně než před týdnem. „Čísla vypadají optimisticky a doufáme, že sestup bude dál pokračovat. Jde ale bohužel jen o jedno číslo, nedá se říct, že máme vyhráno. Praha opět stoupla téměř ke 30 procentům pozitivních záchytů, což je velmi mnoho,“ sdělila České televizi ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

V populaci je podle ní stále mnoho zdrojů nákazy, lidé často nevědí, kde se nakazili, protože prý nikam nechodí a nemají ani volnočasové aktivity. To komplikuje trasování. Nejčastěji se lidé nakazí v soukromí.

„Jde o skupinu, která stále odmítá akceptovat nařízení a setkává se. Dále jde o lidi, kteří nejsou tak zodpovědní a nosí třeba nesprávně roušky. To jsou situace, kdy se může kdokoliv nakazit,“ doplňuje s tím, že nejvíce zasaženou skupinou jsou teď ročníky 40 až 49, kteří se zpravidla nakazí v rodině nebo v práci.

Firmy, které podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zakazují zaměstnancům používat aplikaci eRouška nebo se účastnit trasování kontaktů, bude kontrolovat Státní úřad inspekce práce. Podle něj je na tom shoda s ministerstvem práce a sociálních věcí. Středula o záležitosti hovořil v neděli v televizi Prima, konkrétní společnosti ale ani tam, ani v pondělí novinářům nesdělil.

Kvůli obavám z nedostatku lůžek i personálu v nemocnicích platí v zemi nouzový stav a mimořádná omezení volného pohybu i řady aktivit, které mají zbrzdit vývoj epidemie.

Zavřené jsou od polovina října školy kromě mateřských, restaurace, obchody a provozovny s výjimkou základního sortimentu a služeb. Až na výjimky se nekonají žádné kulturní, sportovní a společenské akce. Kvůli výraznému šíření nemoci v posledních týdnech se Česko dostalo na špičku světových žebříčků v aktuálních počtech nakažených i zemřelých na obyvatele.

Nouzový stav a omezení pohybu lidí či otevírací doby obchodů v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvají zatím do 20. listopadu, restrikce však podle všeho budou pokračovat i po tomto datu. Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet nyní neplánuje, na druhou stranu na uvolňování opatření je ještě brzy.

Liberecká univerzita odhalila falešné nanoroušky

Výzkumníci z Technické univerzity v Liberci (TUL) testovali šest vybraných typů roušek aktuálně prodávaných na tuzemském trhu, které jejich dodavatelé označují za nanoroušky. Obstály tři druhy vyráběné v Česku, zbývající tři typy dovezené z Asie nanotextilii neobsahovaly.

„Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek. Našli jsem v nich pouze mikrovlákenné textilie,“ uvedl vědecký pracovník TUL Pavel Kejzlar. Testem tak neprošly výrobky TNG Rouška 3-vrstvá, VINATEX Fabric Mask a SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™.

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich sdělil, že v ČR aktuálně není akreditovaná laboratoř na nanomateriály a nanovlákna, zvažuje se provedení testů v zahraničí. „Výsledky z Liberce tedy prověříme a budeme s nimi dále pracovat, byť to nejsou informace z akreditované laboratoře. Bereme je jako nové zjištění, kterým se budeme zabývat,“ uvedl mluvčí. Web Seznam Zprávy upozornil, že testované falešné nanoroušky se do Česka dostaly především z Vietnamu.

Nanotechnologové uvádějí, že klasické konvenční roušky chrání před virovou nákazou zpravidla jen okolní osoby od případně nakaženého uživatele roušky. Pokud je naproti tomu nanovlákenná rouška na obličeji dobře utěsněna, může před průnikem virů chránit obousměrně.

Do Česka míří plicní ventilátory z Německa

Sto plicních ventilátorů, které Česku věnovalo Německo, v pondělí v Dortmundu naložili čeští hasiči. V úterý je předají do skladu Správy státních hmotných rezerv. Minulý týden už čeští vojáci dopravili do Česka 60 plicních ventilátorů ze skladových zásob NATO v Itálii. Další přístroje získalo Česko z Rakouska, Maďarska či krizových zásob EU. Jedná se také o dodání ventilátorů z Nizozemska.

Spojené státy Česku nabídly vyslání 28 vojenských lékařů se zkušeností s léčbou pacientů nakažených koronavirem. O víkendu do Česka přiletělo sedm amerických vojáků, kteří misi lékařů připraví. První konzultace s českými kolegy mají naplánované na pondělí.

Plány na sladění cestovatelského semaforu s EU

Ministerstvo zahraničí navrhuje zavést v Česku dohodnutá unijní kritéria pro hodnocení rizika nákazy u jednotlivých států. Účinnost by měla mít od 9. listopadu.

„Česko změní takzvaný cestovatelský semafor podle doporučení EU. Jde o první krok k jednotným kritériím hodnocení 'bezpečnosti' zemí z hlediska šíření nemoci covid-19,“ uvedlo ministerstvo v pondělí. Novinku podle něj promítne ministerstvo zdravotnictví do ochranného opatření. Doporučení Rady EU v národní variantě přijala už například Francie, Belgie, Nizozemsko, Litva, Slovinsko, Dánsko nebo Finsko, doplnil úřad.

Cílem je, aby takzvaný cestovatelský semafor, který podle míry rizika přiřazuje zemím barvy od zelené po červenou, byl jednotný v celé Evropské unii. Občany státu se zelenou barvou nebude možné podle nových pravidel nikde v EU omezovat ve svobodě pohybu.