Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

Helebrant a Balík hovořili o výzvě proti Alianci pro rodinu (zdroj: ČT24)

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.

Podle výzvy duchovních Aliance pro rodinu například zlehčuje důležitost volebního práva žen, popírá vědecká fakta a naznačuje, že homosexualita je nemoc. Evangelický farář a člen popularizačního dua Pastoral Brothers Jakub Helebrant míní, že s jednáním tohoto spolku došla signatářům výzvy trpělivost. Jako největší problém vnímá nebezpečné metody při prosazování politické agendy. 

„Vnímáme ODS a KDU-ČSL jako strany ochraňující demokratické principy naší společnosti, které ctí svobody jednotlivců; jako strany, jejichž politika je podepřena rozumným uvažováním a fakty. A spolupráce Vašich stran s Aliancí pro rodinu podkopává naši důvěru v dodržování těchto principů. Proto Vás vyzýváme k odvolání organizace Aliance pro rodinu a jejích zástupců z poradních orgánů české vlády, ministerstev a dalších struktur státu,“ píše se mimo jiné v jejich výzvě

Manipulují s fakty, říká Helebrant o Alianci pro rodinu

„Pokud bych to měl zjednodušit, tak podle nás Aliance pro rodinu říká nepravdu. Například když říká, že homosexualita byla vyňata ze seznamu nemocí na politickou zakázku, tak tím vlastně i podsouvá to, že homosexualita je nemoc,“ doplnil.

V této souvislosti odmítá výtku, že výzva duchovních souvisí s projednáváním zákona o manželství stejnopohlavních párů. 

Zmínil také, že organizace podle něj často politické rozhodování ovlivňuje zmanipulovanými fakty. V důvodové zprávě k zákonu ukotvujícímu manželství jako svazek muže a ženy v Ústavě, který navrhují konzervativní poslanci z ODS a KDU-ČSL, se podle něj dostal slovo od slova překopírovaný právní dokument Alipro. V něm je překroucená interpretace některých vědeckých studií, které stejnopohlavní sňatky nezmiňují, a jejich autoři se sami od tohoto spolku distancovali. 

Nic, co by se dřív nevědělo, oponuje Balík

S tím nesouhlasí děkan fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík (ODS), podle kterého se obě strany dostávají do sporu, který není nutný. „Přijde mi to smutné, protože poměrně dobře znám aktéry z obou dvou stran toho sporu a z obou dvou stran si jich vážím,“ uvedl. 

Fakt, že je Alipro strukturou napojenou na část politiků z KDU-ČSL, TOP 09 a ODS podle něj není výrazným problémem, protože se organizace profiluje jako konzervativní a se stranami transparentně spolupracovala už před volbami. 

„Volby vyhrála koalice SPOLU, sestavila vládu a spolu s ní přišli i nějací poradci. Jsou jiní, než byli předtím, jsou ideově profilovaní, ale mám pocit, že výzva, z které se stala petice, je staví skutečně do jakéhosi až extremistického světla,“ stěžuje si. 

Námitky, že Alipro přispívá k nárůstu nenávisti a polarizace, děkan Balík nesdílí a považuje za nutné vyvažovat názorovou pluralitu z obou stran i v poradních orgánech státu. Podle Helebranta je ale hlavním problémem, že zástupci Alipro jako poradci nepřináší argumenty založené na názorech, ale záměrně prezentují účelově překroucené informace jako faktické stanovisko. 

„Jsou lidé, kteří si myslí, že Země je placatá. To je jejich názor, na který mají právo. Mají právo to psát na sociální sítě, mají právo to říkat ze střech, řvát to všude možně na ulicích, to je v pořádku, ale asi bych nechtěl, aby takový člověk učil zeměpis,“ přirovnává Helebrant. 

Stanislav Balík si naopak myslí, že v otázkách genderové identity, stejnopohlavních svazků a možnosti adopcí dětí jde o „dynamicky se vyvíjející vědecké poznání,“ které dosud neumožňuje formulaci jasných argumentů. „Tady bych byl hodně opatrný v tom, jestli bych to srovnával s diskusí o placaté Zemi, což je srozumitelný argument, ale podle mě v tuhle chvíli ne úplně případný,“ míní.