TÉMA

Aliance pro rodinu

Sněmovnu čeká rozhodnutí o sňatcích párů stejného pohlaví. Desítky poslanců stále váhají

Už v nadcházejícím týdnu by sněmovna mohla rozhodnout o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Jasněji bude v úterý po dohodě vedení komory. Podle navrhovatelů i podle odpovědí poslanců oslovených ČT jsou desítky zákonodárců stále nerozhodnutých. I proto v posledních dnech sílí apely na ně třeba skrze petice. Poslední evropská země, která schválila manželství pro stejnopohlavní páry, je Řecko.
25. 2. 2024|

Audit na katolické teologické fakultě našel pochybení. Rektorka vyzvala ke smíru s historikem Petráčkem

Audit Univerzity Karlovy (UK) našel několik pochybení ve fungování katolické teologické fakulty (KTF UK), mimo jiné i v personální oblasti, uvedl Deník N. Rektorka Milena Králíčková o výsledcích auditu informovala na pátečním jednání univerzitního akademického senátu. Vyzvala také vedení fakulty ke smíru s historikem Tomášem Petráčkem, který byl loni ze školy propuštěn.
19. 1. 2024|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Odpor k potratům spojuje křesťany, ultrapravici i ruské oligarchy, říká obhájce sexuálních práv Datta

Konzervativní hnutí brojící proti potratům jsou čím dál profesionálnější, řekl v Událostech, komentářích jejich ideový protivník Neil Datta, který vede síť evropských zákonodárců odhodlaných hájit práva žen na interrupci i zájmy sexuálních menšin. Upozornil na loňskou studii, podle níž plyne velká část financí do konzervativních spolků z Ruska.
28. 4. 2022|