Sněmovnu čeká rozhodnutí o sňatcích párů stejného pohlaví. Desítky poslanců stále váhají

Události (25. 2.): Sněmovna rozhodne o sňatcích lidí stejného pohlaví (zdroj: ČT24)

Už v nadcházejícím týdnu by sněmovna mohla rozhodnout o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Jasněji bude v úterý po dohodě vedení komory. Podle navrhovatelů i podle odpovědí poslanců oslovených ČT jsou desítky zákonodárců stále nerozhodnutých. I proto v posledních dnech sílí apely na ně třeba skrze petice. Poslední evropská země, která schválila manželství pro stejnopohlavní páry, je Řecko.

Rodinu Iva a Jakuba stát jako plnohodnotnou nebere. Jsou registrovaní partneři, vzít se nemůžou. Dva chlapce mají v pěstounské péči. Rádi by si je osvojili, to ale zákon umožňuje jen jednomu z nich. Zmiňují nejistotu, když by se třeba jednomu z partnerů něco stalo.

„Jsme normální lidi, kteří chodí do práce, a chceme mít stejná práva jako všichni ostatní,“ sděluje Jakub Slávka.

Průzkum ohledně postoje k zákonu o manželství pro všechny
Zdroj: Nielsen

V nedávném šetření agentury Nielsen většina respondentů uvedla, že by se pro ně po případném přijetí zákona nic nezměnilo.

Někteří jsou ale proti. Místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor na otázku, jakým způsobem narovnání práv může ohrozit rodinu, odpovídá, že jeho osobně redefinice neohrožuje. „Nepovažuji ale za vhodné měnit redefinici manželství s ohledem na zájmy dětí, protože potřebuje oba vzory,“ míní Gregor.

„Co to je ten mužský a ženský vzor? Proč se pořád opíráme o něco, co bylo stovky let zpátky?“ oponuje Ivo Slávka.

Pro novelu, případně s úpravami, je většina poslanců

Ve třetím čtení by poslanci mohli novelu projednat už v týdnu. ČT je oslovila všechny. Část počká na jednání svých klubů, sedm řeklo, že zákon nepodpoří, a pro novelu, byť případně s úpravami, je většina.

„My budeme velmi intenzivně jednat zejména s těmi, kteří nejsou rozhodnuti. Máme zmapovány všechny kluby,“ říká předseda sněmovního rozpočtového výboru a navrhovatel novely Josef Bernard (STAN).

Jak budou poslanci hlasovat
Zdroj: ČT

Pro novelu, případně pozměňovací návrh, který mění pouze název z manželství na partnerství, budou hlasovat kluby STAN, Pirátů a TOP 09. „Nemyslím si, že máme dělit lidi na dvě kategorie. A mrzelo by mě, kdyby další z pozměňovacích návrhů, který toto oklešťuje, prošel,“ sdělila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zbylé kluby jednotné nejspíš nebudou. „Myslím si, že každý poslanec bude hlasovat tak, jak to v daný okamžik bude cítit,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Každý si hlasuje podle svého svědomí, co ještě cítí, že je možné,“ prohlašuje předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.