TÉMA

Stejnopohlavní manželství

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Rozumný kompromis i ohromné zklamání, zaznívá o novele pro stejnopohlavní svazky

Mnoho politiků vnímá novelu o svazcích stejnopohlavních párů, která prošla ve středu Poslaneckou sněmovnou, jako dobrý kompromis mezi příznivci a odpůrci duhových manželství. Především členové LGBTQ+ komunity a lidskoprávní aktivisté ale přijatou verzi pokládají za velké zklamání. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová za Piráty přislíbila, že se budou nadále snažit v Česku prosadit plnohodnotné manželství i pro homosexuální páry. „Politika nejde vždycky tak rychle, jako jde veřejnost,“ podotkla.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:57|

Migrační pakt je posun správným směrem, řekl Rakušan. Podle Okamury pětikoalice zradila zájmy občanů

Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny k migračnímu paktu EU. Koaliční většina neumožnila schválení programu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není podoba migračního paktu ideální, ale jde o posun správným směrem. Představitelé opozice vládu obviňovali například ze „zrazení zájmů českých občanů“.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:58|

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Sněmovnu čeká rozhodnutí o sňatcích párů stejného pohlaví. Desítky poslanců stále váhají

Už v nadcházejícím týdnu by sněmovna mohla rozhodnout o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Jasněji bude v úterý po dohodě vedení komory. Podle navrhovatelů i podle odpovědí poslanců oslovených ČT jsou desítky zákonodárců stále nerozhodnutých. I proto v posledních dnech sílí apely na ně třeba skrze petice. Poslední evropská země, která schválila manželství pro stejnopohlavní páry, je Řecko.
25. 2. 2024|

Estonsko jako první postsovětská země uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Rozhodl o tom tamní parlament. Stejnopohlavní páry budou moci v Estonsku uzavírat manželství od roku 2024. Premiérka Kaja Kallasová označila tento krok za „historické rozhodnutí“.
20. 6. 2023|

Nazvat svazek homosexuálů manželstvím je podle Síly zavádějící. Rád bych v tomto patřil na Západ, reagoval Exner

Sněmovna opět nedokončila úvodní debatu o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. K poslanecké novele občanského zákoníku se zákonodárci vrátí nejdříve přespříští týden. Podle poslance vládního hnutí STAN Martina Exnera by takovým krokem nikdo neztratil hodnoty a naopak by se víc Česká republika přiblížila Západu. Poslanec SPD Jan Síla s tím nesouhlasí, možná je podle něj například úprava registrovaného partnerství. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.
3. 6. 2023|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí, uvedli autoři novely občanského zákoníku

Uzákonění možnosti manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí a nikomu neublíží, zdůraznili předkladatelé příslušné novely občanského zákoníku na tiskové konferenci. O šancích na její přijetí ale nechtěli příliš spekulovat. Stejnopohlavní páry by podle předlohy měly v manželství stejná práva, jako je mají páry heterosexuální. V minulém volebním období sněmovna o uzákonění manželství pro lidi stejného pohlaví nerozhodla.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:26|

Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 19:26|