Nazvat svazek homosexuálů manželstvím je podle Síly zavádějící. Rád bych v tomto patřil na Západ, reagoval Exner

Události, komentáře: Síla a Exner o návrhu na manželství stejnopohlavních párů (zdroj: ČT24)

Sněmovna opět nedokončila úvodní debatu o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. K poslanecké novele občanského zákoníku se zákonodárci vrátí nejdříve přespříští týden. Podle poslance vládního hnutí STAN Martina Exnera by takovým krokem nikdo neztratil hodnoty a naopak by se víc Česká republika přiblížila Západu. Poslanec SPD Jan Síla s tím nesouhlasí, možná je podle něj například úprava registrovaného partnerství. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.

„Jsem přesvědčen, že politici jsou v tomto za naší společností, protože podle průzkumu tři čtvrtě obyvatelstva s manželstvím pro všechny nemá problém,“ řekl Exner.

Síla naopak vychází z průzkumu, podle kterého je pouze třicet procent lidí pro, třicet nikoliv a třicet nemá názor. „A ty my se snažíme v současné době získat na svoji stranu. Je to otázka programu. Jestliže nás zvolilo půl milionu voličů, kdy jsme měli, že nebudeme souhlasit s manželstvím pro všechny, tak je to náš názor a ten prosazujeme,“ upřesnil.

Exner míní, že například v ODS nebo ANO napříč stranami v otázce manželství stejnopohlavních párů není názorová jednota. „Myslím si, že dvě strany jsou pro, což je TOP 09 a STAN, naprostou většinou,“ dodal.

Síla uznal, že debata je vyhrocená z obou stran. Přesto je přesvědčený, že racionální debata se v této otázce dá vést. „My jako SPD proti svazku stejnopohlavního páru nic nemáme a budeme bojovat za to, aby tito lidé mohli spolu žít. My jsme schopni podpořit jakékoliv změny, které budou až na úroveň manželství s tím malým rozdílem, že nesouhlasíme s tím, aby se tento vztah stejnopohlavních lidí nazýval manželství,“ vysvětlil poslanec SPD. Zároveň upozornil, že dalším problémem debaty je adopce a výchova dětí páry stejného pohlaví.

Podle Exnera jde ale o strašení lidí. „Pokud vedle mě budou bydlet dva homosexuálové, ať už s dítětem, nebo bez, tak to nijak neohrožuje moje manželství nebo sousedovo,“ podotkl.

Ve sněmovně bude předloha v závěru prvního čtení čelit návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí i snaze Karla Haase z ODS na její vrácení k přepracování. Síla přesto tvrdí, že je hnutí ochotné jednat a přijímat v této otázce kompromisy. „Jsme schopni podpořit úpravy registrovaného partnerství včetně změny názvu, ale nikoliv manželství – to je zavádějící název,“ konstatoval.

Exner sdílí obavy, že návrh sněmovnou neprojde. „Rád bych patřil na svobodný Západ, který všem ta práva dopřává,“ uzavřel.