Migrační pakt je posun správným směrem, řekl Rakušan. Podle Okamury pětikoalice zradila zájmy občanů

Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny k migračnímu paktu EU. Koaliční většina neumožnila schválení programu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není podoba migračního paktu ideální, ale jde o posun správným směrem. Představitelé opozice vládu obviňovali například ze „zrazení zájmů českých občanů“.

Rakušan (STAN) ve svém projevu ve sněmovně zdůraznil nutnost celoevropského řešení migrace i to, že povinné přijímání migrantů pravidla neobsahují.

„Migrace je společným celoevropským problémem a vyžaduje společné celoevropské řešení," uvedl Rakušan před hlasováním o návrhu programu mimořádné schůze, kterou k migračnímu paktu nechalo svolat opoziční hnutí ANO. Řešením podle něho nejsou kontroly na hranicích jednotlivých členských států.

Na kompromisní podobě migračního paktu se 8. února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Evropský parlament podle Rakušana zasáhl do původního návrhu způsoby, s nimiž česká vláda není spokojená. Například není dostatečně ambiciózní v ochraně vnější unijní hranice, zopakoval ministr vnitra. „Povinné přijímání migrantů ten migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil.

Rakušan poukázal také na to, že sněmovna se na mnoha věcech k řešení migrace shoduje. Jde například právě o odmítání povinného přerozdělování migrantů. „Ani současná vláda tuto červenou linii nepřekročila,“ řekl ministr. „Stejně tak se shodneme v tom, že současné představované řešení obsažené v migračním paktu, který ještě nebyl definitivně schválen, není ideální. V čem už se ale neshodneme, tak my se domníváme, že je to posun dobrým směrem, že je to posun k hledání společného evropského řešení, bez kterého se neobejdeme."

Minulé vlády sice zaujímaly záporné postoje, podle Rakušana ale s žádným pozitivním návrhem nepřišly. Nynější kabinet chce být podle něho „aktivním evropským hráčem“.

Kritika opozice

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který promluvil u řečnického pultíku jako první, naopak označil pakt za zrůdnou dohodu, která maskuje zavedení uprchlických kvót pro unijní země. Vláda pakt nakonec nepodpořila jen kvůli eurovolbám, řekl. Tvrdě dále kritizoval vládu, že současnou podobu migračního paktu vůbec podporovala. Premiéra Petra Fialu (ODS) osočil, že doma vede „silné“ řeči, v Bruselu jde ale prý na ruku evropským byrokratům.

Předseda ANO tvrdí, že pakt umožní přerozdělování ilegálních migrantů z Asie a Afriky s odlišnou mentalitou a kulturou. Dohoda postavená na povinné solidaritě podle něj je také „výpalným za migranty“. Fiala plní všechny promigrační a ekofanatické úkoly, které v Bruselu dostane, prohlásil rovněž Babiš ve zhruba půlhodinovém projevu. Po něm s kritikou vlády vystoupili i další politici ANO, například Klára Dostálová nebo Karel Havlíček. „Vy ohrožujete bezpečnost této země,“ vzkázala vládě v reakci na výsledek hlasování předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. „Buďte si jisti, že my vám pokoj nedáme,“ řekla. Hnutí ANO podle ní klidně svolá další mimořádnou schůzi.

„Migrační pakt je zničení České republiky do budoucna. Nebude se možné z něj vykoupit,“ prohlásil následně šéf SPD Tomio Okamura. K migračnímu paktu i k samotnému členství ČR v EU by se podle něho měli vyjádřit obyvatelé v referendu. Česko ale pravidla obecného referenda uzákoněna nemá, neboť parlamentní strany se na jeho parametrech nedohodly.

Pakt je podle Okamury také otevřenou pozvánkou pro nelegální migranty z afrických a islámských zemí do EU. „My tady nechceme žádné nelegální migranty,“ prohlásil. Vinil vládu z toho, že zavádí toleranci nelegálního jednání. „Pětikoalice opět zbaběle zradila zájmy českých občanů,“ dodal.

Koaliční většina již předem avizovala, že návrh programu mimořádné schůze nepodpoří, ta se tak nakonec neuskutečnila. Pro schválení programu hlasovalo 84 poslanců ANO a SPD, naproti tomu 95 koaličních poslanců hlasovalo proti. Do debaty se tak nemohli zapojit i poslanci bez přednostního řečnického práva a sněmovna o návrzích usnesení nehlasovala.