TÉMA

LGBTQ

Nazvat svazky homosexuálů jinak než manželství podle Hilšera zkomplikuje právní systém

Odpůrci toho, aby se svazek párů stejného pohlaví nazýval manželstvím, argumentují tím, že by byly páry upřednostněny při adopcích dětí. Podle konzervativního novináře Martina Schmarcze či poslance SPD Jana Síly by to mohlo podpořit využívání náhradního mateřství, které však zákon zatím neupravuje. Hrozí podle nich „obchod s dětmi“. Senátor Marek Hilšer (MHS) naopak varoval před tím, aby se do právního řádu zaváděl vedle manželství další obdobný institut s jiným názvem. Hilšer, Síla, Schmarcz a také herečka Anna Geislerová diskutovali o manželství pro páry stejného pohlaví v Událostech, komentářích.
30. 6. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Sňatky stejnopohlavních párů podporuje 58 procent Čechů, ukazuje výzkum. Ještě větší podporu mají adopce

Přibývá Čechů, kteří souhlasí s právem na manželství pro stejnopohlavní páry. Pro je 58 procent, vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Pro možnost adopce dítěte svého partnera nebo partnerky se jich v průzkumu vyslovilo 77 procent a 63 procent je pro to, aby tyto páry mohly adoptovat děti z dětských domovů. Nejvíce lidí, celkem 83 procent, souhlasí s již existující možností registrovaného partnerství homosexuálů.
21. 6. 2023|

Estonsko jako první postsovětská země uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Rozhodl o tom tamní parlament. Stejnopohlavní páry budou moci v Estonsku uzavírat manželství od roku 2024. Premiérka Kaja Kallasová označila tento krok za „historické rozhodnutí“.
20. 6. 2023|

Evropská komise bude blokovat 22 miliard eur z kohezních fondů EU pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (v přepočtu zhruba 833 miliard korun) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko. Hodlá v tom pokračovat, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Komise to podle agentury Reuters oznámila ve čtvrtek večer.
22. 12. 2022|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Vraždu dvou mladíků u gaybaru vyšetřuje slovenská policie jako čin z nenávisti nebo terorismus

Středeční vraždu dvou mladých mužů u gaybaru v Bratislavě bude slovenská policie vyšetřovat jako čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí. Nelze ovšem vyloučit ani změnu kvalifikace skutku na teroristický trestný čin. Upřesnil to šéf elitní policejní složky Ľubomír Daňko. Potvrdil, že 19letý střelec byl nalezen mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Oběti střelby uctil v pátek večer v centru Bratislavy průvod tisíců lidí, zúčastnili se ho také prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a další politici. Čaputová se v projevu omluvila LGBT+ komunitě za to, že společnost nedokázala ochránit jejich blízké.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:11|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|