Duhovým průvodem vyvrcholil festival Prague Pride

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je podpořit sexuální menšiny a rovná práva pro všechny. Kvůli informacím o plánování útoku na nedávnou podobnou akci v Bratislavě na průvod dohlíželo více policistů a kriminalistů než obvykle.

Účastníci pochodu vyrazili po poledni z Václavského náměstí a zamířili na Letenskou pláň, kde týdenní festival Prague Pride pokračoval kulturním programem. Účastníci průvodu měli pestrobarevné oblečení, duhové vlajky a doplňky, někteří i kostýmy a masky. Do průvodu se zapojili i někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti či rodiny s dětmi.

Pochodu se účastnilo i hodně cizinců a také několik propalestinských aktivistů z řad LGBT+ s palestinskými vlajkami či transparenty „No Pride In Genocide“ (Žádná hrdost na genocidu). Experti na blízkovýchodní region přitom připomínají, že palestinská společnost je velmi konzervativní a LGBT+ lidem hrozí výhrůžky i násilí. Řada z nich proto raději žije v Izraeli.

Události: Prahou prošel pochod Prague Pride (zdroj: ČT24)

Tématem je rodina

„Podstatou (průvodu) je ukázat, že LGBT+ lidé jsou stále tady s námi a čekají na narovnání lidských práv,“ řekla ředitelka festivalu Kamila Fröhlichová. Průvod je podle ní také oslavou diverzity, jinakosti a všech LGBT+ lidí. „Pro lidi z regionů je to často jediné místo, kde mohou být sami sebou a poznávat další spektra této kultury,“ dodala.

Tématem letošního ročníku je rodina. „Chtěli jsme nejen ukázat, že rodiny mají více podob a že duhové rodiny tady byly vždycky, ale i to, že slovo rodina je často spjato s určitým tlakem na LGBT komunitu, bývá vyzdvihováno, že rodina je pouze máma a táta,“ vysvětlila Fröhlichová.

Zákonodárci rovné sňatky odmítli. Stejnopohlavní dvojice budou moci dál uzavírat partnerství, od nového roku bez přívlastku „registrované“ a s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese schválená novela občanského zákoníku, která je výsledkem kompromisních dohod ve sněmovně. Aktivisté chtějí dál prosazovat manželství i pro stejnopohlavní páry.

Posílená bezpečnostní opatření

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců.

Při letošním ročníku policie kvůli informacím o plánování útoku na nedávnou podobnou akci v Bratislavě posílila bezpečnostní opatření. Za přípravou útoku na slovenský Duhový Pride stála skupina, jejíž členové se navzájem radikalizovali na sociálních sítích, policie v této souvislosti zadržela podle Deníku N i nezletilého Čecha.