Sňatky stejnopohlavních párů podporuje 58 procent Čechů, ukazuje výzkum. Ještě větší podporu mají adopce

Přibývá Čechů, kteří souhlasí s právem na manželství pro stejnopohlavní páry. Pro je 58 procent, vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Pro možnost adopce dítěte svého partnera nebo partnerky se jich v průzkumu vyslovilo 77 procent a 63 procent je pro to, aby tyto páry mohly adoptovat děti z dětských domovů. Nejvíce lidí, celkem 83 procent, souhlasí s již existující možností registrovaného partnerství homosexuálů.

V názoru na právo stejnopohlavních párů uzavřít sňatek byla veřejnost v posledním průzkumu z roku 2019 rozdělena zhruba na dvě poloviny. Z nynějšího průzkumu vyplývá, že podpora této možnosti vzrostla o téměř jedenáct procent. 

Nejvýrazněji pak přibylo těch, kteří jsou pro práva homosexuálů adoptovat děti svého partnera či partnerky nebo děti z ústavu, takto smýšlejících je o 17, respektive 16 bodů více než v roce 2019. 

To, že by lidem způsobilo přiznání k homosexualitě potíže v soužití s ostatními v jejich městě nebo obci, si nemyslí 54 procent lidí. Před čtyřmi lety bylo téhož názoru 48 procent Čechů. Přibylo i těch, kteří mají mezi homosexuály přátele nebo známé. Uvedlo to 51 procent dotázaných, o dvanáct bodů více než v roce 2019.

Podle zjištění CVVM mají práva homosexuálů největší podporu mezi ženami, mladými lidmi do devětadvaceti let a lidmi, kteří považují svoji životní úroveň za dobrou. Práva LGBTQ lidí častěji podporují i ti, kteří mají mezi nimi přátele či známé. 

Průzkum se uskutečnil od 27. března do 22. května a zúčastnilo se ho na osm set lidí starších 15 let.