Konzervativní řecká vláda chce prosadit manželství pro homosexuály

Řecko se může stát první ortodoxní zemí na světě, která umožní sňatky lidí stejného pohlaví (zdroj: ČT24)

Řecko se může stát první ortodoxní zemí na světě, která umožní sňatky lidí stejného pohlaví. Změnu, která má podle průzkumu podporu mírné většiny Řeků, navrhuje konzervativní vláda. Parlament o novém zákonu bude hlasovat ve čtvrtek. Proti je ortodoxní církev, která za manželství považuje svazek muže a ženy. Nová norma má umožnit homosexuálním párům také adopci dětí. Nezahrnuje ale asistovanou reprodukci.

Elena Kotsifiová a Chrysa Gkotsopoulouová vždy říkaly, že jsou spolubydlící. Až když se v roce 2015 přestěhovaly do Anglie za prací, veřejně přiznaly, že tvoří homosexuální pár.

„Rychle nám došlo, že Anglie nám nabízí jako páru možnosti, o kterých se nám předtím ani nezdálo. Brzy jsme pochopily, že v práci, před lidmi, můžeme být samy sebou. Že nebudeme slýchat doplňující otázky, že nebudeme okolí připadat divné,“ říká Elena.

Po čase se s Chrysou rozhodly založit rodinu. Dnes mají malou holčičku. Do Atén přiletěly s britskými pasy. Věří, že parlament jejich rodné země tento týden schválí zákon, který umožní sňatky lidem stejného pohlaví.

„Máme radost a jsme hrdé na to, že se Řecko v dějinách vydává správným směrem,“ říká Chrysa.

Návrh zákona překvapivě předkládá nikoliv socialistická, ale konzervativní vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise. Část jeho poslanců je proti, změnu v řeckém právu tak bude muset prosadit ve spolupráci s levicovou opozicí. Podle expertů si nezvyklý krok může premiér dovolit, aniž ztratí podporu široké veřejnosti.

„Domnívám se, že otázku sňatků párů stejného pohlaví zastíní protesty zemědělců, protože s nimi jsou spjaté vysoké ceny potravin,“ říká ředitel marketingové společnosti MRB Hellas Dimitris Mavros.

Hlavním odpůrcem je ortodoxní církev, která má v zemi stále velký vliv. Zákonodárce žádá, aby své rozhodnutí ještě přehodnotili. Veřejnou výzvu čtou kněží na nedělních bohoslužbách. Kritizují především to, že nový zákon umožní homosexuálním párům adoptovat děti. Někteří duchovní se spojili s krajní pravicí a proti chystané novele demonstrují v ulicích měst. A hrozí, že děti homosexuálů nebudou křtít.

Pokud zákon projde, Chrysa a Elena zvažují, že by se do rodného Řecka se svou dcerou vrátily natrvalo. Své britské pasy si ale pro jistotu ponechají.