Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.

V rámci pozměňovacích návrhů došlo i na úpravy, podle nichž by se svazek dvojice lidí stejného pohlaví nazýval partnerstvím, nikoli přímo manželstvím. V tomto duchu v obecné rozpravě někteří zákonodárci vystoupili a přimlouvali se i za to, aby z již zavedeného institutu registrovaného partnerství vypadlo slovo registrované, protože to považují za nedůstojné pojmenování. Registrovat se podle nich mohou zvířata či auta, nikoli však lidé. Různí se také názory na to, jaká práva by tyto páry měly mít, zejména v otázce osvojování či adopcí dětí.

Přejmenování svazku dvou osob stejného pohlaví z manželství na už zmíněné partnerství, ovšem s právy a povinnostmi, jako mají manželé, předpokládá pozměňovací návrh Josefa Cogana (STAN), Ondřeje Koláře (TOP 09), Jakuba Michálka (Piráti), Taťány Malé a Heleny Válkové (obě ANO). „Na přijetí takzvaného manželství pro všechny není patrně dosaženo dostatečného konsenzu,“ konstatoval Cogan.

Jiná úprava Karla Haase (ODS), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Zuzany Ožanové (ANO) předpokládá rovněž pojmenování svazku dvojice stejného pohlaví jako partnerství. Z práv by ale vyřadila postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení. Těmito právy se podle Haase zabývá poslanecká pracovní skupina, mělo by se počkat na výsledky. Dosavadní registrovaní partneři by se řídili až na výjimky podle pozměňovacího návrhu novou úpravou, dostali by ale čas si své, například majetkové poměry upravit.

SPD proti osvojování dětí homosexuály

Prakticky stejným směrem míří úprava podaná poslanci hnutí SPD Janem Sílou a Jaroslavem Dvořákem. SPD je podle Síly pro narovnání práv a povinností, ale je proti osvojování a výchově dětí v homosexuálních rodinách. „Homosexuál si může požádat o dítě jako samožadatel nebo samožadatelka,“ uvedl.

Partnerstvím by byl úřední svazek dvou lidí stejného pohlaví také podle pozměňovacího návrhu Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO). Přisvojování dítěte by bylo v tomto případě možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Navrátil by ocenil, pokud by sněmovna přijala jakoukoli úpravu, která „posune nás gaye a lesby k přirozenému, normálnímu životu“.

Poslanci ODS Václav Král a ANO Aleš Juchelka chtějí novelou posílit práva lidí žijících ve společné domácnosti, tedy včetně dětí. V zákoníku by byly výslovně zakotveny jako osoby blízké.

Poslanci se v debatě pozastavovali nad aktuální kampaní iniciativy Jsme fér za přijetí novely. Například Michal Zuna (TOP 09) ji označil za nevhodnou. „I s ohledem na to, že jsou na materiálech zobrazena jména jednotlivých poslanců a poslankyň,“ poznamenal. „Kampaň je za mě opravdu také nepřijatelná,“ přidala se Michaela Šebelová (STAN). Podle Davida Kasala (ANO) je kampaň „střelbou do vlastní nohy“. Iniciativa následně oznámila, že kvůli kritice část kampaně stáhne.

Hlasování o poslanecké novele občanského zákoníku se ve třetím čtení uskuteční nejdříve koncem února. Zamítnutí předlohy nikdo ze zákonodárců neprosazuje.

UK: Kocmanová a Haas hovořili o sňatcích stejnopohlavních párů (zdroj: ČT24)

„Mrzí mě, že se tím tématem stále zabýváme. Změna občanského zákoníku, která se snaží narovnat práva stejnopohlavních párů, je velmi jednoduchá, a kdybychom ji schválili už před nějakým časem, nemusíme se o tom bavit teď, tedy po několika letech. Dnes víme, že většina společnosti podporuje manželství pro všechny, a myslím, že by bylo nejjednodušší to schválit,“ řekla v Událostech, komentářích místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Klára Kocmanová.

„Manželství je svazkem muže a ženy a jednou z jeho biologických i zákonných rolí je zplození dětí. To nepochybně ve stejnopohlavních párech možné není. To není žádná kritika, ale možná to vyjadřuje jádro celé debaty. Snaha nazývat dva různé instituty stejně je podle nás popření reality,“ oponoval jí v pořadu poslanec Haas.

Sňatky lidí stejného pohlaví na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě třicet pět zemí, z toho patnáct v Evropské unii. Další země umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví, Česko ho uzákonilo v červenci 2006. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgenderových lidí považuje registrované partnerství za nedostatečné.

Předloha upravující definici znásilnění, kterou poslanci podpořili v úvodním kole projednávání, mění také pohled na sexuální praktiky s dětmi do dvanácti let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v ústavně-právním výboru.

Znásilnění vymezuje novela pojetím, že „ne znamená ne“. Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopná projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání či zdravotnímu postižení.

Sedmileté funkční období pro nejvyššího žalobce

Sněmovna ponechala na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) odvolání nejvyššího státního zástupce výhradně v pravomoci kabinetu, nebude tedy moci přijít o funkci i v kárném řízení. Předloha, jež má podle předkladatelů pomoci k zamezení případného politického vlivu nebo tlaku na činnost státního zastupitelství, teď zamíří k posouzení do Senátu.

Cílem předlohy je podle zdůvodnění také stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Nyní může kabinet odvolat nejvyššího žalobce i bez udání důvodu. Sněmovna odmítla úpravu Heleny Válkové a Radka Vondráčka (oba ANO), která by prodloužila nově zakotvené funkční období nejvyššího státního zástupce ze sedmi na devět let.

Na odstranění takzvané dvojkolejnosti v odvolávání nejvyššího státního zástupce, tedy vládou i v kárném řízení, se poslanci shodli kvůli možným problémům, které by přinášelo. Konkurenční pravomoc kárného senátu by podle nich nebyla žádoucí. Vládní novela stanoví požadavky na odborné a manažerské schopnosti nejvyššího státního zástupce, pro odvolání vymezuje důvody. Blažek prosadil návrh, aby kabinet, pokud by některý z takových důvodů nastal, nebyl povinen nejvyššího žalobce zbavit funkce, ale aby měl možnost úvahy.

Rovněž ostatní vedoucí státní zástupci mají být do funkce jmenováni podle novely na sedm let. Aby všichni vedoucí funkcionáři státních zastupitelství nenastoupili ve funkčním období jedné vlády, výběrová řízení by se konala postupně v několika letech. Válková neuspěla s návrhem na odklad účinnosti celé novely o půl roku na 1. ledna 2025 a na prodloužení tohoto přechodného období.

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu označila schválenou podobu předlohy za „solidní a slibnou“, když podle ní zakotvuje pojistky proti politizaci státního zastupitelství. „Jedinou výtku směřujeme vůči tomu, že by bylo vhodnější ustanovit delší funkční období nejvyššího státního zástupce, například devět let, ne sedm let,“ sdělila iniciativa v tiskové zprávě.

Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti. Bližší požadavky na kandidáta zákon nyní nestanoví. Šéfem žalobců by se podle novely nemohl stát státní zástupce s pravomocným kárným opatřením, pokud nebylo zahlazeno. Předloha zavádí také požadavky na odborné znalosti, profesní zkušenosti a morální vlastnosti vedoucích státních zástupců. Uchazeči budou muset splnit požadovanou dobu praxe. Výroční zprávu o činnosti státního zastupitelství bude podle sněmovních úprav dostávat po jejím projednání vládou také Senát.

Další body

Sněmovna také podpořila zákonné posílení advokátské mlčenlivosti. Advokáti mají už nyní povinnost zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděli v souvislosti s poskytováním právních služeb. Podle novely budou takové informace výslovně pokládány za důvěrné. Předlohu, která má také například umožnit advokátním koncipientům vykonávat praxi na zkrácený úvazek, nyní projedná sněmovní ústavně-právní výbor.

Dolní komora v úvodním kole projednala i vládní novelu, která se týká omezení laických přísedících, dříve známých jako soudci z lidu. Pochyby o vládním plánu zněly zejména od poslanců opozičního hnutí ANO. Přísedící by podle návrhu neměli spolurozhodovat v civilní oblasti už ani pracovněprávní spory a neměli by působit ani v trestních senátech okresních soudů. U těchto soudů tak bude řízení vždy konat samosoudce, stojí v důvodové zprávě. Omezení laického prvku se v novele týká také některých trestních řízení před krajskými soudy.

Poslanci poslali dál také vládní novelu, která má přinést zjednodušení administrativy při konání humanitárních a charitativních veřejných sbírek. Například bezhotovostní sbírky přes bankovní účty by neměly podle předlohy podléhat kontrolám. Novelu, která má být účinná od příštího roku, nyní čeká posouzení v rozpočtovém výboru.