Poslanci se přeli o práva a tradice, ale dali šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry

Poslanci v prvním čtení odhlasovali návrh zákona o manželství pro stejnopohlavní páry a rozšířili dobu na jeho projednání. O případné kompromisní variantě, která by změnila název dané instituce, mluvila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Sněmovna v prvním čtení schválila i ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Poslanci u návrhu zákona o manželství pro stejnopohlavní páry hlasovali o jeho zamítnutí i o vrácení autorům předpisu k dopracování. Obě tyto možnosti ovšem odmítli a právní předpis v prvním čtení přijali. Předlohu teď dostanou k posouzení členové ústavně-právního výboru a komise pro rodinu. Budou na to mít čtyři měsíce místo obvyklých dvou.

„Může se stát, že tomu nakonec nebudeme říkat manželství,“ uvedla Pekarová Adamová během předchozí diskuze. Současné registrované partnerství lidí stejného pohlaví ale pokládá za nedůstojné. „Registrují se jako automobily,“ podotkla. Poslanec ODS Karel Haas, který už v minulých dějstvích debaty podal návrh na vrácení předlohy autorům k přepracování, se pak tázal, zda je kompromis míněn vážně.

Žádal, aby zastánci uzákonění manželství stejnopohlavních párů vymezili jeho hranice. Podle Pekarové Adamové se většina kloní k diskusi o změně názvu. „Je tam jednoznačný prostor na dohodu,“ míní.

Lidovci odpoledne ohlásili předložení další novely, která by rozšířila práva párů stejného pohlaví v zákoně o registrovaném partnerství, které by se přejmenovalo na partnerství. „Návrh KDU-ČSL plně saturuje všechny oprávněné potřeby homosexuálních párů,“ řekla lidovecká poslankyně Nina Nováková.

Podle Jana Berkiho (STAN) bude ale jednodušší upravovat novelu občanského zákoníku, třecích ploch podle něho není tolik. „Pokud budete trvat na tom, že se bude měnit zákon o registrovaném partnerství, pořád mě vyčleňujete do zvláštního zákona,“ řekl Berki, který se podobně jako Jiří Navrátil (KDU-ČSL) již dříve přihlásil k homosexuální orientaci.

Průběh diskuze

Ve čtvrtek opět zazněly návrhy na vrácení novely a také na její zamítnutí už v prvním čtení. Například nový předseda klubu KDU-ČSL Aleš Dufek se obává toho, že by mohly žádat o manželství například i skupiny více osob. Barbora Urbanová z hnutí STAN mu oponovala, že ve sněmovně patrně není nikdo, kdo by pro něco takového zvedl ruku.

„Umožněme práva, ale nesahejme do tradic,“ nabádal zákonodárce Marek Novák (ANO). Poslanec ODS Vojtěch Munzar uvedl, že by s úpravou práv homosexuálních párů neměl problém, manželství ale podle něho není jen technická a právní věc.

„Můžeme pomoci mnoha lidem, aby se cítili sebevědomí, aby se cítili dobře, aby se cítili přijatí touto společností, aby se necítili odtlačováni, že někdo zpochybňuje jejich práva,“ hájila předlohu Michaela Šebelová (STAN). 

Pro zamítnutí návrhu na uzákonění možnosti uzavírání sňatků lidí stejného pohlaví hlasovalo 58 ze 141 přítomných poslanců, proti jich bylo 68. Vrácení novely podpořilo 64 ze 139 přítomných poslanců, takže nebylo dosaženo potřebné hranice 70 hlasů.

Změna Ústavy

Sněmovna v úvodním kole podpořila také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy, které navrhlo pět desítek poslanců z vládních i opozičních frakcí. Návrh na doplnění Listiny základních práv a svobod bude dál projednávat souběžně s novelou občanského zákoníku o manželství pro stejnopohlavní páry.

Rovněž návrhem na změnu Ústavy se bude zabývat sněmovní ústavně-právní výbor a komise pro rodinu, obě skupiny na to dostaly 120 dní.

Zamítnutí ústavního zakotvení manželství požadovala pirátská poslankyně Klára Kocmanová. Pro její návrh hlasovalo ale jen 37 poslanců. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy bylo kvůli sporům o významu manželství třeba, aby sněmovna umožnila další projednávání obou předloh.

Význam novely a protinávrhu

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Cílem protinávrhu na úpravu Listiny základních práv a svobod je podle předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Nynější vymezení manželství je třeba podle nich chránit před „ohrožením ze strany snah o jeho zpochybnění či přetvoření“.

Ústní interpelace

Během ústních interpelací vlády značná část dotazů směřovala k premiérovi Petrovi Fialovi (ODS), který se však omluvil a nebyl přítomný. Dotazy proto zodpoví písemně do třiceti dnů, stejně jako další ministři, kteří na interpelace nedorazili.

Poslanec Roman Kubíček (ANO) se ptal ministra školství Mikuláše Beka (STAN) na nedostatečnou kapacitu základních škol v Praze a ve středních Čechách. „Starostové na demografickou křivku reagovali, nicméně stavební řízení se jim velmi protáhla,“ řekl Kubíček a doplnil, že došlo k navýšení stavebních prací, ale i k navýšení cen nových škol.

Podle Beka je situace kapacit základních a středních škol velmi vážná především ve velkých městech a v jejich okolí. „U středních škol je spíš problém mezi nesouladem nabídky a poptávky, kdy celková nabídka těch škol je dostatečná ve všech regionech České republiky,“ řekl ministr.

V případě základních a mateřských škol je daná situace znatelně horší. „Od svého nástupu se pro ten problém snažím najít řešení, které v současné složité rozpočtové situaci vidím ve využívání evropských prostředků,“ doplnil Bek. Od toho si slibuje, že by stát mohl zřizovatelům škol nabídnout kombinaci dotací a výhodných úvěrů.

Ministr financí Zbyněk Stanujra (ODS) připustil debatu o výši navrhovaného poplatku za předčasné splacení hypotéky mimo situace vymezené zákonem. Úprava, která je součástí vládní předlohy o změnách podpory penzijního spoření, by umožnila bankám žádat po klientovi až dvě procenta z nesplacené jistiny. Jde podle ministra o opatření k omezení „úvěrové turistiky“.

„Návrh, který je v této chvíli ve sněmovně, je dvě procenta. To je parametrická debata, na kterou jsem připraven. Abychom si řekli, co je rozumné a co není. Ta dvě procenta jsou maximum,“ řekl Stanjura na dotazy Davida Štolpy (ANO). Podle Štolpy jde o návrh proti zájmům lidí, naopak potěší majitele bank. „Doposud je to přitom pouze tisíc korun administrativní poplatek. Pokud by byla zavedena tato změna, tak by došlo ke zvýšení, a lidé by byli nuceni platit desetitisíce až statisíce,“ řekl Štolpa. 

Sněmovna se ve čtvrtek nedostala k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám za éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Poslance zaměstnala debata zejména o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry a na diskusi o komisi jim už nezbyl čas. Kdy bude návrh skupiny pěti desítek koaličních poslanců na sněmovní program opět zařazen, není jasné.