TÉMA

Mlčenlivost

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně

Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|

Pavel chce vyhovět Bezpečnostní informační službě a zbavit Mynáře mlčenlivosti

Prezident Petr Pavel je připravený zbavit bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře mlčenlivosti ve věci úniku informací, požádala o to Bezpečností informační služba (BIS). Prezident to řekl při čtvrteční návštěvě Jihlavy. Pavlův předchůdce v čele státu Miloš Zeman podle informací Deníku N a Respektu před odchodem z funkce inspekci BIS odepsal, že svého kancléře v případu vyzrazení tajných informací mlčenlivosti nezbaví. Zabránil tak tomu, aby inspektoři Mynáře vyslechli.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 15:36|

Petr Hladík by se měl stát ministrem v prvním lednovém týdnu, míní Jurečka

Kandidát lidovců na ministra životního prostředí a exnáměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) by měl být jmenován nejpozději v prvním lednovém týdnu, řekl šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Uvedl, že policie a státní zástupce ani po více než sedmi týdnech od propuknutí kauzy kolem privatizace bytů v Brně nerozšířili obvinění. Proto nevidí ke změně nominace důvod.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 22:39|