Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.

Na seznamu strategických projektů české armády dosud byla zařazena bojová vozidla pěchoty CV90. Současná armádní koncepce zohledňuje hlavně změnu bezpečnostní situace po ruském útoku na Ukrajinu. „Jde o mnohaleté projekty, které mají zásadní dopad na obranyschopnost České republiky,“ řekl Rakušan. Vláda tím podle něj plní své závazky. Součástí seznamu je také plán realizace těchto projektů nejméně na tři roky, informoval Karel Čapek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Pořízení 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci loňského září. Celkové náklady mají podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dosáhnout 150 miliard korun, jde o nejdražší armádní nákup v Česku vůbec. Americké bojové letouny nahradí čtrnáct pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159.

Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035.

Za rok by se měla změnit pravidla veřejných sbírek, uvedl dále Rakušan. Návrh schválený vládou má snížit administrativní zátěž humanitárních a charitativních sbírek. Ty, které se vedou bezhotovostním způsobem přes bankovní účet, nemají podléhat kontrolám. „U těchto sbírek totiž nehrozí stejné riziko zneužití jako v případě sbírek konaných hotovostním způsobem,“ napsalo v návrhu ministerstvo vnitra. Ministr předpokládá, že by novela mohla začít platit od počátku příštího roku. Po schválení kabinetem se jí budou zabývat poslanci.

Vláda také schválila posílení advokátní mlčenlivosti v rámci novely zákona o advokacii. Povinnost zachovat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, má advokát i podle současné právní úpravy, v případě schválení předpisu parlamentem ale budou takové informace výslovně pokládány za důvěrné. Návrh přináší i další změny, například možnost vykonávat praxi advokátního koncipienta ve zkráceném úvazku.

Ministři dále podpořili kampaň Zkratky, která má upozorňovat na dopady užívání návykových látek a drog. Její součástí je i seriál České televize Adikts režiséra Adama Sedláka. Kampaň by měla sloužit i k omezení řízení pod vlivem návykových látek, řekl Rakušan. Policie podle něj přispěla 11 miliony korun na celou kampaň, jejíž celkové náklady byly 107 milionů korun.