TÉMA

L-159

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

Česko předá Ukrajině systémy protiletadlové obrany KUB, zmínil Pavel

Česko Ukrajině předá dva systémy protiletadlové obrany KUB a příslušné rakety, avizoval prezident Petr Pavel během středečního rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Je podle něj namístě se také zamyslet, zda Ukrajině darovat i české bitevní letouny L-159. Zopakoval také, že Česko již Ukrajině poskytlo asi stovku tanků a podobný počet bojových obrněnců.
10. 5. 2023|

Drony mají nahradit dosluhující L-159

Pokud Česká republika zakoupí ze Spojených států dvě letky nadzvukových letounů F-35, sníží se podle ministerstva obrany počet bitevníků L-159 Alca o jednu letku. Armáda nyní uvažuje o tom, že po skončení technické životnosti všech L-159 by mohly stroje vystřídat bezpilotní prostředky.
4. 8. 2022|

Letouny L-159 Alca slaví dvacet let ve službě českému letectvu

Bitevní letadla L-159 Alca slouží taktickému letectvu české armády přesně dvacet let. S prvními dvěma stroji začali vojenští letci na čáslavském letišti létat v první polovině roku 2000. Teď mají v Čáslavi 24 těchto českých bitevníků, z toho osm jsou dvoumístné cvičné verze.
27. 9. 2020|

Legendární Albatrosy uvolnily při výcviku pilotů místo mladším Alcám

Piloti české armády přesedlali při výcviku z legendárního letounu L-39 Albatros na dvoumístné bitevní stroje L-159 Alca. Ty nové totiž mnohem lépe odpovídají požadavkům na pokročilý výcvik pilotů i plnění vojenských operací. Tři dvojmístné letouny vyrobilo pro armádu Aero Vodochody.
14. 8. 2019|

Jen sto metrů nad mořem se proletí čeští vojáci. Na speciální výcvik zamířili za polární kruh

Čeští vojenští piloti z Čáslavi odletěli za polární kruh do Švédska. Na základně tamní armády ve Vidselu se budou cvičit v ostré střelbě raketami i kanony z paluby letadel.
28. 3. 2019|