Solidaritu s LGBT v Gruzii vyjádřilo po pondělním násilí i Česko a Maďarsko

Většina zemí Evropské unie vyjádřila solidaritu s protestujícími za práva sexuálních menšin (LGBT) v Gruzii. Ke společnému prohlášení ambasád západních zemí, které odsuzuje pondělní násilí v gruzínském hlavním městě, se připojilo mimo jiné velvyslanectví České republiky. Mezi signatáři je také Maďarsko, a to navzdory nedávno schválenému vlastnímu zákonu zaměřenému proti homosexuálům a faktu, že v minulosti podobná prohlášení EU Budapešť blokovala, poznamenal web EUobserver. Iniciativu podpořilo také Slovensko.

Organizátoři pochodu hrdosti sexuálních menšin (LGBT), který se měl uskutečnit v pondělí v metropoli Tbilisi, akci nakonec kvůli násilnostem odvolali. Násilné skupiny krajně pravicových radikálů přepadly a vyplenily jejich kancelář a agresivní odpůrci práv sexuálních menšin také napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů.

Policie poté zadržela osm lidí a gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová, která zraněné novináře v nemocnici navštívila, násilí odsoudila. Premiér Irakli Garibašvili se však dříve vyjádřil proti akci za práva LGBT a označil ji za urážlivou pro většinu Gruzínců, podotkl EUobserver.

„Odsuzujeme dnešní (pondělní – pozn. red.) násilné útoky na občanské aktivisty, členy komunity a novináře,“ uvádějí ve společném prohlášení diplomatická zastoupení zhruba dvacítky unijních zemí a kromě nich také mimo jiné velvyslanectví Spojených států, Británie nebo Izraele.

„Účast na klidných shromážděních je lidské právo garantované gruzínskou ústavou,“ dodaly ambasády, které rovněž kritizovaly netečnost gruzínských státních a církevních představitelů a vyzvaly úřady k dopadení a potrestání pachatelů.

Kavkazská země dekriminalizovala homosexualitu v roce 2000 a v pozdějších letech přijala zákony zaměřené proti diskriminaci sexuálních menšin, připomněla agentura AFP s tím, že gruzínská společnost ovšem pomalu přijímá liberální názory na sociální problematiku.