Budapeští prošel pochod za práva sexuálních menšin

Ve značném horku se v Budapešti lidé vydali na každoroční pochod za práva sexuálních menšin (LGBT+). Účastníci dávali najevo nesouhlas s vládní politikou vůči komunitě LGBT+ v Maďarsku.

Vláda premiéra Viktora Orbána prosazuje křesťansko-konzervativní agendu a Maďarsko v roce 2021 přijalo zákon, který zakazuje zobrazování homosexuality před nezletilými. Zatímco kabinet normu odůvodnil snahou děti chránit, skupiny na ochranu lidských práv zákon označily za diskriminační. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ho nazvala „ostudným“.

„Nyní se snažíme držet celou komunitu pohromadě a poskytnout prostor každému. Aby lidé mohli žít takoví, jací jsou, a být mezi těmi, kteří je podporují bez ohledu na (politickou) situaci, ve které se nyní nacházíme,“ uvedl mluvčí pochodu Mate Hidveghi. „Od přijetí tohoto zákona se počet lidí, kteří se účastní pochodu, téměř zdvojnásobil,“ tvrdí.

Účastníci pochodu drželi v rukou duhové vlajky, tancovali a bavili se, když ve více než třicetistupňovém vedru procházeli centrem maďarské metropole. Organizátoři ani úřady nezveřejnili přesnější počet zúčastněných.

Jak k tomu poznamenal maďarský zpravodajský server Telex.hu, upoutávky na pochod bylo možné v televizi vysílat jen velmi pozdě v noci a většina televizních kanálů to raději vůbec neriskovala. Pochodu se zúčastnil i americký velvyslanec v Maďarsku David Pressman a mnoho dalších diplomatů.