Knihkupectví v Maďarsku prodávalo nezabalenou knihu se zamilovanými mladíky, dostalo statisícovou pokutu

Horizont ČT24: Situace LGBT+ komunity v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Maďarská síť knihkupectví, která prodávala nezabalenou knihu s homosexuálním obsahem, dostala rekordní pokutu. Prodejce knih podle maďarských úřadů porušil zákon z roku 2021, který zakazuje prezentaci homosexuality dětem a mládeži. Proti pokutě se knihkupectví odvolá, takže případ nejspíš skončí u soudu. Představitelé maďarské LGBTQ+ komunity, kteří se účastnili tradičního pochodu za svá práva, si stěžují na restriktivní zákony vlády Viktora Orbána.

Na přebalu komiksu s názvem Srdcerváči se dvojice mladíků drží za ruce. Za nezakryté zobrazování lásky mezi dvěma nezletilými gayi dostalo knihkupectví rekordní pokutu v přepočtu přes 760 tisíc korun. V historii maďarského obchodu s knihami taková částka dosud nepadla.

„Mohou existovat rozumné argumenty, jaké knihy patří do rukou tříletého nebo čtyřletého dítěte. Není ale přeci možné, aby za lidi ve věku šestnáct nebo sedmnáct let někdo rozhodoval, co mohou, nebo nemohou číst,“ míní kreativní ředitel knihkupectví Líra Krisztián Nyáry.

V tomto případě kontrolu převzala maďarská vláda, když před dvěma roky přijala zákon o prezentaci homosexuality. Lidé mladší osmnácti let nesmí mít v Maďarsku přístup k obsahu s LGBTQ+ tématikou. Maďarský premiér Viktor Orbán se dušoval, že zákon by měl nezletilé chránit a práva homosexuálů omezovat nebude.

„Jsem bojovníkem za svobodu. V komunistickém režimu se homosexualita trestala. Já za jejich svobodu a práva bojuji. Bráním je, ale tento zákon o tom není. Je o dětech a rodičích,“ sdělil Orbán v červnu 2021.

Kritika Unie i komunity

Někteří prodejci znění zákona považují za zmatené, takže pro jistotu cenzurují všechny knihy s podobným obsahem. Britský grafický román o středoškolské lásce dvou studentů mělo knihkupectví podle úřadů zatavit do průhledného obalu, tak aby nešlo knihu otevřít a zároveň ji odebrat z kategorie literatura pro mladistvé.

„Vyšetřování zjistilo, že dotyčné knihy zobrazují homosexualitu, a přesto byly prodávány v kategorii pro děti a dospívající a nebyly distribuovány v uzavřených obalech,“ podotkla Sára Botond z vládního úřadu pro metropolitní město Budapešť.

Některé unijní země tento maďarský zákon kritizovali už v minulosti. Patnáct členských států se před několika měsíci rozhodlo podpořit právní kroky před Soudním dvorem Evropské unie. Podobné zákony jsou podle kritiků namířené proti sexuálním menšinám.

Utahování šroubů pociťují také sami představitelé LGBTQ+ komunity v Maďarsku, kteří se o víkendu vydali na tradiční pochod za svá práva. „Je to horší a horší. Vznikají nové zákony, které LGBTQ lidem téměř znemožňují žít normálně,“ myslí si účastník Budapešť Pride Kristof Steiner. „Necítím se bezpečně, když po ulici chodím za ruku s přítelkyní,“ dodává organizátorka akce Jojo Majercsiková.

Podobná nařízení posilují pověst premiéra Viktora Orbána jako bojovníka za křesťanské hodnoty. Podle představitelů sexuálních menšin chování maďarské vlády zvyšuje propast mezi podporovateli a odpůrci, totiž obě skupiny na sebe slovně útočí mnohem častěji než dříve.