Stát zmírnil pravidla pro gaye, kteří chtějí darovat krev

Události: Nová pravidla dárcovství krve (zdroj: ČT24)

Platí mírnější pravidla pro homosexuály, kteří chtějí darovat krev. Nově mohou na odběr čtyři měsíce po sexuálním kontaktu s novým partnerem. Dříve platila lhůta půl roku od jakéhokoliv pohlavního styku. Stát tím chce získat nové dárce, kterých je dlouhodobě nedostatek.

K pacientům se darovaná krev dostane až po otestování, nejdříve asi čtyři měsíce po odběru. Naopak červené krvinky potřebují lékaři rychle. K transfuzi musí být připravené už v den odběru. „U dárců krve se vyšetřují známky infekce, jako je hepatitida B, C, HIV a syfilis,“ ujasnila bioanalytička z transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Eliška Dobrá.

Od pondělka k tomu musí laboratoře využívat novou metodu, která je rychlejší a přesnější. I díky tomu se řady dárců mohou rozšířit. Přesnější testy totiž znamenají větší jistotu. „Určitě bychom potřebovali zpracovávat krve více a určitě bychom potřebovali více dárců, protože v registru nám jich chybí několik tisíc,“ okomentovala vedoucí oddělení kontroly kvality transfuzního oddělení VFN Petra Soukupová.

Kritické jsou navíc zejména letní měsíce. Kde jaká krev chybí, mohou lidé zjistit na webových stránkách jednotlivých nemocnic a krev jít darovat.