Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů

Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.

Letectvo a dělostřelectvo zasáhlo asi 50 cílů během šesti minut, upřesnila izraelská armáda. „Během úderů vojáci zničili teroristickou infrastrukturu a zlikvidovali teroristy Hamásu, kteří operovali z civilních objektů v městských oblastech,“ dodala.

Obyvatele oblasti zaskočil rychlý postup izraelských tanků, který vyvolal nové boje s palestinskými ozbrojenci, konstatovala agentura Reuters. Na jednom sídlišti se některé rodiny obrátily na sociální média s tím, že kvůli tankům v ulicích nemohou opustit své domovy.

Palestinská militantní skupina Islámský džihád oznámila, že zaútočila raketami na dva tanky a vyhodila do povětří budovu, do které vojáci vjeli.

Ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem, jehož údaje nelze nezávisle ověřit, v neděli uvedlo, že od počátku izraelské ofenzivy zemřelo 30 410 obyvatel Pásma Gazy. Počet raněných na palestinském území od počátku konfliktu vyčíslilo na 71 700.

Ministerstvo také tvrdí, že v nemocnici Kamála Advána na severu Gazy zemřelo v důsledku podvýživy a dehydratace v posledních dnech nejméně 15 dětí. „Obáváme se o životy šesti (dalších) dětí na jednotce intenzivní péče, které trpí podvýživou a průjmem v důsledku zastavení generátoru a kyslíku a oslabení zdravotnických kapacit,“ řekl mluvčí ministerstva Ašraf Kidra. Ani tyto informace nelze ověřit.

Izrael: Mrtví v tlačenici, ne kvůli střelbě

Pokud jde o zmíněný incident u humanitárního konvoje, pak podle závěru předběžného vyšetřování izraelští vojáci do davu nestříleli. Někteří svědkové tvrdí opak, Jeruzalém ale mluví o výstražných výstřelech. Palestinské úřady ovládané Hamásem uvádějí, že na místě zemřelo přes sto lidí.

Izrael po prvotním vyšetřování zahájil jeho další, důkladnější fázi. Incidentem se bude zabývat „nezávislý, profesionální a odborný orgán“, který své závěry sdělí již v příštích dnech, avizoval mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Prvotní přezkum vycházel z informací od vojáků a velitelů v terénu. Podle Hagariho ukázal, že armáda na dav u konvoje nezaútočila. „Většina Palestinců byla zabita nebo přišla ke zranění kvůli tlačenici,“ konstatoval mluvčí vojska.

„Po varovných výstřelech vypálených k rozehnání tlačenice a poté, co se naše jednotky začaly stahovat, se k nim přiblížilo několik rabujících, kteří představovali bezprostřední hrozbu. Podle prvotního ohledání vojáci zasáhli proti několika osobám,“ dodal.

Výsledky vyšetřování odmítl i člen výboru pro mimořádné situace na ministerstvu zdravotnictví v Pásmu Gazy Mutasim Saláh. Instituce spadá rovněž pod kontrolu teroristů z Hamásu. Většina zranění podle něj byla způsobena kulkami těžké ráže, nikoliv lehkými zbraněmi. „Tyto kulky těžkého kalibru pocházejí od izraelské okupační armády,“ prohlásil. Zároveň tvrdí, že u řady lidí bylo kvůli těmto zraněním nutné přistoupit k amputaci a odmítl, že by zranění a úmrtí byla způsobena tlačenicí nebo přejetím lidí.

Čtyři pětiny zraněných, které přijala jedna z nemocnic ve městě Gaza po čtvrtečním incidentu, měly střelná poranění, napsala v pátek s odvoláním na ředitele nemocnice agentura AP. Šéf zdravotnického zařízení Avda Muhammad Salhá agentuře řekl, že do „jeho“ nemocnice bylo přivezeno 176 zraněných, z nichž 142 mělo střelná poranění. Zbylých 34 osob mělo mít zranění zjevně způsobená tlačenicí.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, když příslušníci teroristické organizace zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí zabili a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území.