Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.

Vláda v Helsinkách uvádí, že žadatele o azyl záměrně posílá Rusko v odplatě za to, že se Finsko rozhodlo posílit obrannou spolupráci se Spojenými státy. Kreml toto obvinění odmítá. Příliv migrantů na hranici po jejím uzavření na konci listopadu ustal, ale ve čtvrtek po otevření dvou přechodů opět začal. O azyl během několika hodin požádalo 36 lidí, uvedla finská pohraniční stráž podle Reuters.

„Nyní to začalo znovu a my celou hranici uzavřeme,“ oznámila ministryně Rantanenová.

Finsko, které se letos stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Agentura Reuters napsala, že v listopadu přišlo z Ruska do Finska asi 900 žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně.

Vláda v Helsinkách ve čtvrtek informovala, že v pondělí se Spojenými státy podepíše smlouvu o obranné spolupráci, díky které američtí vojáci získají přístup do blízkosti hranice s Ruskem.