Finsko na dva týdny zavře hranici s Ruskem

Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. Na tiskové konferenci to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek.

Helsinky obviňují Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva toto obvinění popřela. Od minulého týdne je otevřený pouze nejsevernější finsko-ruský silniční přechod Raja-Jooseppi v arktické oblasti. Také ten nyní bude pro cestující uzavřen, sdělila v úterý finská vláda.

Otevřený zůstane železniční přechod Vainikkala, ovšem jen pro nákladní dopravu. O azyl bude podle finské ministryně vnitra Mari Rantanenové možné žádat jen v přístavech a na letištích.

Příliv uprchlíků

Agentura Reuters uvádí, že během listopadu přišlo z Ruska do Finska asi devět set žadatelů o azyl ze zemí, jako je Afghánistán, Keňa, Maroko, Pákistán, Somálsko, Sýrie či Jemen. Dříve přicházel méně než jeden žadatel o azyl denně, píše Reuters s odvoláním na finské pohraničníky.

Premiér Orpo uvedl, že podle informací finské vlády přicházejí na ruské straně do blízkosti hranice stále další migranti. „Rusko tuto situaci zavinilo a může ji také ukončit,“ uvedl předseda finské vlády.

„Ruské operace u východní hranice Finska představují mezinárodní zločin a obchodování s lidmi,“ prohlásila ministryně vnitra Rantanenová.

Rusko se ohradilo

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško podle státní agentury TASS označil finské rozhodnutí za neracionální a doporučil novinářům, ať se s dotazy obracejí na finské představitele. „Můžeme komentovat nějaká racionální rozhodnutí, tehdy lze hledat logiku. Ale rozhodnutí (Finska o uzavření hraničních přechodů) je neracionální,“ řekl ruský diplomat.

Gruško podle TASS také tvrdil, že Finsko již uzavřelo nezbytné dohody pro rozmístění sil Severoatlantické aliance na svém území.

„Spuštěním železné opony na východě finské vedení trestá především vlastní občany a zbavuje zemi možností rozvoje,“ zareagoval předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin na sociální síti. „Dané rozhodnutí bude stát Finy asi tři miliardy eur (73 miliard korun),“ tvrdil Volodin, ještě před započtením vlivu uzavření posledního z dosud uzavřených přechodů.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ještě dříve v listu Izvestija tvrdila, že Finsko se izoluje před většinou světa. Uzavřením hraničních přechodů chtějí finské úřady podle mluvčí ještě více pokazit vztahy s Ruskem, ale postihnou tím i vlastní občany.

Zacharovová dříve podle TASS uvedla, že uzavření finských přechodů vytváří nové dělicí čáry v Evropě a že ruská odpověď na finské rozhodnutí bude vypracována napříč resorty. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyjádřil nad finským rozhodnutím hluboké politování.