EU nakoupí dalších 300 milionů dávek vakcíny Pfizer a povolí větší využití lahviček. Londýn vyhlásil stav ohrožení

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Očkovací kapacita první vakcíny využívané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. České ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku. Evropská komise navíc zajistila dalších 300 milionů dávek této vakcíny. V Londýně je vyhlášen stav ohrožení.

Některé státy EU se obávají, že pomalá distribuce prvních vakcín jim neumožní naočkovat tolik lidí, kolik by v prvních týdnech a měsících roku chtěly. Zlepšit situaci má mimo jiné právě zvýšení počtu dávek použitelných z jedné ampule.

Firma BioNTech požádala na konci prosince Evropskou agenturu pro léčivé přípravky o změnu informace na štítku lahvičky, kde bylo dosud jako povolené množství stanoveno pět dávek. Agentura uvedla, že „doporučila aktualizovat produktovou informaci“, která bude od nynějška uvádět šest dávek.

EMA zdůraznila, že k aplikaci zvýšeného množství dávek doporučuje využívat injekční stříkačky, u jejichž ústí je co nejmenší místo pro „mrtvý objem“, tedy nevyužitelnou část vakcíny.

Využívat až šest dávek očkovací látky po 0,3 mililitru z jedné ampule už umožňují kromě Česka také úřady ve Spojených státech, Velké Británii nebo Švýcarsku. České ministerstvo povolení podmínilo tím, že při aplikaci bude „přísně dodržen objem jednotlivých dávek“.

Objednány další stovky milionů dávek

Evropská komise dohodla pro členské země Evropské unie dodávku dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Oznámila to předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová; první část nové dodávky má být k dispozici na jaře. Komise tak po kritice od některých politiků členských zemí, podle nichž není v první fázi dostatek vakcín pro všechny státy, zvýšila dosud objednané množství očkovací látky od zmíněných firem na dvojnásobek.

„Nyní dáváme členským státům možnost, aby zakoupily více dávek první schválené vakcíny,“ prohlásila šéfka Komise. Nový kontrakt zajišťuje EU 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 100 milionů. Distribuce prvních 85 milionů z navýšeného množství by podle von der Leyenové měla začít ve druhém čtvrtletí.

Dosavadní kontrakt EU zaručoval, že americká a německá firma dodají dohodnutých 300 milionů do září. Z některých států však zněly hlasy, že distribuce začala příliš pomalu a že Komise měla objednat více již schválených vakcín než těch, které teprve na souhlas úřadů čekají. Brusel namítal, že spíše než v objednaném množství je problém v malých výrobních kapacitách.

Komise ve středu podmínečně schválila i využívání druhé covidové vakcíny od firmy Moderna, které budou mít unijní státy k dispozici 160 milionů dávek. Její distribuce by měla začít okolo poloviny ledna. EU má smlouvy i s dalšími čtyřmi výrobci, díky nimž bude mít pro 450 milionů svých obyvatel k dispozici na 2,3 miliardy dávek.

V Londýně vyhlášen stav ohrožení

Londýnský starosta Sadiq Khan vyhlásil kvůli nepříznivé epidemické situaci stav ohrožení. Nemocnicím v hlavním městě podle něj hrozí kolaps. 

„Situace v Londýně je nyní kritická a šíření viru se vymklo kontrole,“ řekl Khan. „Každý třicátý Londýňan má nyní Covid-19. Pokud okamžitě nepodnikneme opatření, naše NHS (Národní zdravotní služba) by mohla být zahlcena a zemřou další lidé.“ Londýňany proto starosta vyzval, aby nevycházeli z domovů, pokud to není zcela nezbytné.

Počet lidí v nemocnici je o 35 procent vyšší než v době vrcholící pandemie v dubnu a existují obavy, že počet přijatých pacientů bude i nadále stoupat.

Podle stanice BBC byl stav ohrožení (major incident) vyhlášen v britském hlavním městě dosud třikrát - při požáru věžového domu Grenfell Tower a během teroristických útoků na londýnských mostech Westminster Bridge a London Bridge. Všechny tři incidenty se odehrály v roce 2017.

Britská léková agentura MHRA v pátek schválila covidovou vakcínu od americké firmy Moderna. Jde o třetí očkovací látku proti nemoci covid-19, jejíž užití regulátor v zemi povolil. Británie má objednaných 17 milionů dávek této vakcíny. Začátkem prosince schválila MHRA jako první na světě americko-německou vakcínu společností Pfizer a BioNTech. Před koncem roku pak mezi schválené preparáty proti covidu-19 přibyla v Británii vakcína, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca.

Od příštího týdne budou muset lidé přijíždějící do Anglie předkládat negativní test na koronavirus. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters. Opatření kabinet premiéra Borise Johnsona přijal ve snaze ochránit Anglii před šířením nových mutací viru SARS-CoV-2.

Opatření se týká cestujících z lodí, letadel i vlaků. V okamžiku, kdy vyrazí na cestu do Anglie, nebude moci být test starší než 72 hodin. Pokuta za nesplnění povinnosti bude 500 liber (zhruba 14 500 Kč).

Maďarsko prodlouží stávající omezení proti šíření nákazy koronavirem, včetně zákazu nočního vycházení, do 1. února. Oznámil to premiér Viktor Orbán ve svém pravidelném rozhlasovém interview. Podle Orbána bude také dál pokračovat výuka na dálku na středních školách.

Tento týden se otevřely žákům základní školy, uvedla agentura Reuters. Připomněla, že v Maďarsku jsou od 11. listopadu zavřeny všechny střední školy, stejně jako hotely a restaurace, i když si lze odnést jídlo sebou. Zakázána jsou veškerá shromáždění. Platí také zákaz vycházení od osmé hodiny večer do páté hodiny ranní, dodala agentura MTI.

Australský stát Queensland se rozhodl zavést od pátečního večera třídenní uzávěru svého hlavního města Brisbane. V třetím největším australském městě se potvrdil jeden případ místního přenosu nákazy koronavirem, uvedly světové agentury. Úřady vyzvaly obyvatele Brisbane a okolí, aby v době uzávěry neopouštěli své domovy. Kvůli obavám z rozšíření nových mutací koronaviru australská vláda zpřísnila podmínky pro cestující ze zahraničí.

Spojené státy poprvé od začátku pandemie hlásí více než 4000 úmrtí s koronavirem za jediný den.  Imunizace obyvatel přitom postupuje pomaleji, než bylo původně zamýšleno. Zvolený prezident Joe Biden proto hodlá po nástupu do úřadu uvolnit většinu dávek vakcíny, oznámila v pátek  jeho kancelář. Zvrátí tak strategii administrativy současného prezidenta Donalda Trumpa, která polovinu schraňuje pro druhou dávku.

Zatímco počty nakažených a zemřelých znepokojivě stoupají, pokračuje v USA vakcinace. Mnozí ji však označují za příliš pomalou, a to včetně nastupujícího prezidenta Bidena. „Zvolený prezident věří, že se musí zrychlit distribuce vakcíny a zároveň zajistit, aby ji co nejdříve dostali ti Američané, kteří ji potřebují nejvíce,“ uvedl Bidenův mluvčí.

Podle televize CNN v přibližně desetimilionovém okrese Los Angeles ve čtvrtek umíral člověk nakažený koronavirem každých osm minut. Prudký nárůst hospitalizovaných v Louisianě mezitím vedl ke zpřísnění protiepidemických opatření v New Orleansu.