Nová dávka vakcín je v Česku již od úterý. Ty předchozí ale ještě nestihly nemocnice využít, řekl Blatný

Události: Pokračuje očkování proti koronaviru (zdroj: ČT24)

V Česku je již od úterý celá dávka vakcín proti covidu-19 očekávaná v tomto týdnu. Původně měla být k dispozici až ve čtvrtek. Ministerstvo také začalo zveřejňovat denní údaje o počtu očkovaných. Do čtvrtečního rána dostalo vakcínu 19 918 lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že jich mohlo být více – některé nemocnice ještě nevyužily všechny dávky, které dostaly. Další je použily, ale dosud to nevykázaly, což se ministrovi také nelíbí.

„Dávka vakcíny, která měla od Pfizeru do České republiky dorazit dnes (ve čtvrtek), dorazila již v úterý. Všechny dávky na tento týden přišly do očkovacích center v úterý,“ uvedl Jan Blatný. Před dodávkou z úterý již bylo podle něj k dispozici v Česku 33 tisíc dávek vakcíny, nemocnice ale zatím vykázaly pouze necelých 20 tisíc očkovaných.

Příčina tohoto rozdílu je dvojí. Některé nemocnice ještě nepoužily všechny dávky, které dostaly, což Blatný považuje za chybu. „Děláme všechno pro to, aby v době, kdy přichází nová dávka, byly využity všechny z dodávky předchozí,“ zdůraznil. Je přesvědčen, že kapacity pro rychlé naočkování vakcín, které jsou k dispozici, české zdravotnictví má.

Ředitel největší nemocnice v zemi Miloslav Ludvík přitom označil za hlavní problém nízký počet vakcín, připojil se tak ke kritice Evropské komise, která kvůli objednávkám zazněla od premiéra Andreje Babiše (ANO). „Problém je v počtu objednaných dávek, protože se objednaly od Pfizeru i Moderny podle mého názoru příliš nízké počty. Mělo to být víc,“ upřesnil Ludvík.

Skutečný počet očkovaných lidí je ale vyšší než vykazovaných 20 tisíc. Některé nemocnice vykazují očkování až dodatečně, ozřejmil ministr, což údaje zkresluje. Je podle něj nutné, aby nemocnice hlásily provedená očkování již v den vakcinace.

Od Moderny chtěl stát 80 tisíc dávek, dostane asi jen čtvrtinu

Očkování v Česku měla výrazně napomoci dodávka vakcín od dalšího výrobce. Nakonec však během ledna přijde do republiky možná jen čtvrtinový počet vakcín od Moderny. Mělo jich být 80 tisíc. „Potvrzeno je zatím 20 tisíc ve dvou rozdělených dávkách tento měsíc. Snažíme se, aby se tato čísla zvyšovala, snaží se o to všechny země Evropské unie,“ řekl ministr zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví nepočítá s tím, že by k očkování aktivovalo pohotovnostní nemocnice postavené na výstavištích v Praze a Brně, zato by chtělo, aby mohly vlastní očkovací centra pro své zaměstnance zřizovat firmy. „Jednáme s pojišťovnou, aby bylo očkování povoleno i v těchto zařízeních, která nejsou zatím smluvními partnery,“ uvedl Blatný.

Opoziční politici poukazují na nejasnosti v očkovací strategii

Ministr zdravotnictví ve čtvrtek diskutoval o očkovací strategii se zástupci politických stran a profesních organizací. Senátor za opoziční ODS a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus je nespokojen s tím, jak je popsána zodpovědnost za průběh očkování nebo způsob rozdělování očkovacích látek. „Termíny jsou velmi nejisté a hrubé,“ podotkl.

Ve strategii by podle senátora mělo být také upřesněno, kde a z jakých peněz budou vybudována velkokapacitní očkovací místa a kdo v nich bude očkování provádět. V současné době jsou díky aktivitě krajů a měst připravována tři taková velkokapacitní místa.

Opozici se také nezamlouvá, že Blatný plánuje vytvoření 30 očkovacích center. Podle lékaře a poslance TOP 09 Vlastimila Válka by mělo být center minimálně 70, která by byla vhodně rozmístěná a dobře dopravně dostupná, a k tomu ještě stovka mobilních očkovacích týmů, které by jezdily na odlehlá místa. Zásadní je podle něj také rezervační systém dobře nastavit, aby se každý zájemce dostal do nejbližšího centra. Takové technické náležitosti se podle Válka budou teprve ladit.

Místopředseda ODS a náměstek středočeské hejtmanky Martin Kupka apeloval na to, aby vláda nestavěla proti sobě skupiny očkovaných a neočkovaných. Zároveň je podle něj důležité kvalitně o smyslu očkování informovat na základě relevantních a ověřených dat. 

Očkování začalo po vánočních svátcích

První dodávka vakcín od společností Pfizer a BioNTech dorazila do Česka v sobotu 26. prosince. Šlo o symbolický počet 9750 dávek, který byl stejný pro všechny země Evropské unie. Druhá dodávka dorazila 30. prosince a obsahovala 23 400 dávek. Nyní by měly přicházet další každý týden.

Zatím vakcínu dostávali přednostně zdravotníci a senioři v nemocnicích či domovech důchodců. Od poloviny ledna by měli přijít na řadu zájemci starší 80 let, po nich lidé nad 65 let.

Dosavadní vakcinační strategie počítá zpočátku s očkováním ve 30 centrech v nemocnicích, postupně by se pak měli zapojit praktičtí lékaři. Kapacity se budou navyšovat podle toho, jak bude Česko dostávat další dodávky vakcíny.