Pro lidi starší 80 let se registrační systém na očkování spustí 15. ledna

Události: Ministerstvo představilo očkovací strategii (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví představilo podrobně rozpracovanou strategii očkování proti covidu-19 a nový výpočet rizikového skóre v protiepidemickém systému PES, podle nějž se řídí přijaté restrikce. Upravit by se měla i některá z těchto opatření. Novou tabulku podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) resort představí v příštím týdnu. V současné době je Česko v pátém stupni rizika.

„Očkování proti covidu-19 v Česku má čtyři fáze. První fází bylo vytvoření podmínek pro očkování. Nyní probíhá fáze I-A, což je očkování nejrizikovějších skupin, čímž zabráníme přetížení zdravotního systému. Ve fázi I-B budou očkovány další prioritní skupiny, ve fázi II zbytek obyvatelstva,“ popsal na úterní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Odhadl, že očkování lidí z prioritních skupin, kterých je asi 600 tisíc, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by pak podle něj mohla být proočkována do konce léta. V pondělí večer to podle něj bylo 13 tisíc lidí. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pondělí České televizi řekl počet o dva tisíce vyšší.

Tempo vakcinace by mělo podle Blatného zrychlit. Počítá s tím, že by se během ledna a února mělo dostat na víc než půl milionu lidí. Zvýšit se má i počet očkovacích center – z aktuálních 31 na 200. „Mluvíme o kapacitě zhruba 100 tisíc naočkovaných denně a budeme takováto centra potřebovat tehdy, až budou do Česka chodit miliony dávek měsíčně. Takže pokud všechno půjde, jak si teď myslíme, nebude to dříve než v březnu, v dubnu,“ nastínil ministr.

Vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, penzisté v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Následně budou mezi prioritními skupinami také praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému.

Brífink ministerstva zdravotnictví k PES a očkovací strategii v Česku (zdroj: ČT24)

Registrace na očkování bude on-line

Rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude podle Blatného pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února. Registrace bude probíhat on-line. Systém přídělí zájemcům prioritu podle věku či zdravotního stavu. Podle priority pak stanoví termín, přiblížil ministr.

Podle Blatného bude podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovací e-mail nebo SMS.

Rychlost očkování bude podle ministra ovlivňovat především to, jak rychle budou do Česka dodávány vakcíny od výrobců. „To bude v budoucích měsících limitovat rychlost očkování,“ uvedl. Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Týdenní údaje o dodávkách vakcíny a o počtu očkovaných by mělo podle Blatného ministerstvo zveřejňovat každý čtvrtek.

Od pondělí se očkuje ve všech krajích, většinou zdravotníci nebo senioři v nemocnicích či domovech důchodců. Dosavadní vakcinační strategie počítá zpočátku s očkováním ve 30 centrech v nemocnicích, postupně by se pak měli zapojit praktičtí lékaři. Kapacity se budou navyšovat podle toho, jak bude Česko dostávat další dodávky vakcíny.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se bude veřejnost u praktiků očkovat nejspíš v březnu. Od tohoto měsíce by Česko mělo dostávat dva miliony dávek měsíčně a denně očkovat kolem 80 tisíc dávek. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly to nepůjde jen v nemocnicích a ordinacích praktiků, potřeba budou velká centra. S těmi počítá pro každý okres i alternativní strategie, kterou v pondělí pro Jihočeský kraj představil jeho hejtman Martin Kuba (ODS).

Resort zohlední připomínky hejtmanů k plánu očkování, tvrdí Blatný

Hejtmanům ale nadále chybějí detailní informace, jak bude centrální rezervační systém fungovat, nebo jak přesně budou vymezeny skupiny lidí, které by měly být očkovány prioritně. Asociace krajů to uvedla v tiskové zprávě. Podle Blatného ministerstvo zdravotnictví zohlední připomínky hejtmanů k metodice očkování proti covidu-19, nechce ale určitě ustoupit od rezervačního systému na centrální úrovni. 

Podle Asociace krajů se některé regiony potýkají s tím, že očkovací dávky dorazily v jiných termínech, než měly. Hejtmani také nemají dost informací k centrálnímu rezervačnímu systému či startu státní informační kampaně.

Odpolední videokonferenci s hejtmany hodnotil Blatný jako konstruktivní. Kraje podle něj měly řadu otázek, některé vyplývaly z toho, že se s kompletním dokumentem nemohly seznámit předem.

Podle šéfa asociace a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) nyní hejtmani proberou veškeré detaily a připomínky shrnou. „Abychom se ujistili, že reálně celý systém bude dobře nastaven,“ uvedl. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) je nutné také motivovat praktické lékaře, aby se do očkování zapojili a také zejména starším pacientům pomohli s rezervací termínu.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru ocenila, že Blatný odpovídal na otázky krajů jasně a srozumitelně. „Metodické pokyny nám budou zaslány dnes. K připomínkám do pátku,“ uvedla. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že z pohledu hlavního města je zásadní, aby při očkování měl hlavní slovo krajský koordinátor a po doručení dávek nezasahovali do jejich distribuce vládní politici.

Nový výpočet pro rizikové skóre se začne zveřejňovat ve středu

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na úterní tiskové konferenci představil nově upravený výpočet rizikového skóre protiepidemického systému PES. Podle ministra zdravotnictví Blatného je totiž zkreslené velkým počtem antigenních testů, jejichž pozitivní výsledky se do počtu započítávají, v počtu denních testů ale nejsou.

„Kvůli antigenním testům měníme jeden parametr výpočtu indexu rizika protiepidemického systému. Relativní pozitivita záchytu nemoci bude nahrazena podílem hospitalizovaných, kteří nebyli před příchodem do nemocnice zachyceni testováním nebo trasováním,“ vysvětlil Dušek. Všechny další parametry kromě podílu pozitivních testů zůstávají beze změny.

Od spuštění systému PES se rizikové skóre vypočítávalo ze čtyř parametrů. Kromě pozitivity testů za posledních sedm dní se započítává počet pozitivně testovaných na 100 tisíc seniorů a 100 tisíc obyvatel bez rozdílu věku za posledních 14 dní. Roli hraje také reprodukční číslo. Pokud se parametry týkající se seniorů a pozitivita testů zhoršují, za každý se připočítávají ještě další dva body. To podle Duška zůstane téměř beze změny, jen se více rozdělí škála pro přidělování bodů za reprodukční číslo.

Události: Ministerstvo začne zveřejňovat rizikové skóre podle upravených parametrů (zdroj: ČT24)

Nový výpočet se bude zveřejňovat od středy. „Nový parametr velmi dobře odráží nálož viru v populaci, ale především to, jakým způsobem je zatížený náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat spíš zlepšení, nebo zhoršení,“ uvedl Blatný. Vypočítané skóre z pondělních dat by bylo 89 bodů ze 100 stejně jako při dosavadní metodice.

Rizikové skóre PES nebude podle Duška dál počítané pro jednotlivé kraje, vstupní data ale zveřejňovaná budou. Za okresy se zveřejňovat nebudou, protože parametr hospitalizací se nedá na úroveň okresů dopočítat.

Za novým způsobem výpočtu stojí změna testovací strategie

Změnu výpočtu protiepidemického systému PES avizoval ministr Blatný už v polovině prosince po zahájení masového antigenního testování. Právě nová metoda testování podle šéfa statistiků Duška zásadně změnila strategii. Nyní se podle něj testuje asi 30 tisíc lidí metodou PCR a stejný počet antigenními testy. Pozitivních případů zachycují zhruba čtvrtinu.

Obě metody ale mají výrazně jiný podíl pozitivních. U PCR je to i více než 40 procent, protože na ně chodí lidé s příznaky poslaní lékařem nebo ti, kteří byli v kontaktu s nakaženým. Antigenní testy jsou pozitivní asi v pěti až sedmi procentech, protože je většinou absolvují lidé bez příznaků, kteří se často chtějí jenom ujistit o svém zdravotním stavu, například před návštěvou rodiny. Právě tím byl započítávaný parametr výrazně ovlivněn, protože se započítávaly pozitivní případy z antigenních testů, ale v celkovém počtu testů se neprojevily.

Změnit se má rovněž tabulka opatření PES rozdělených do pěti stupňů, představit by ji ministerstvo mělo v průběhu příštího týdne, doplnil Blatný. Podle jeho dřívějšího vyjádření by mohly být některé aktivity, které jsou v určitých stupních zakázané, umožněné za konkrétních okolností. Jednou z podmínek by mohl být negativní antigenní test.