Ministerstvo zdravotnictví připravuje změny indexu PES, zohlednit by měl třeba hospitalizované

Události: Práce na novém systému PES (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví by mělo tento týden upravit metodiku pro výpočet indexu rizika PES. Ten je v  posledních dnech na nejvyšším a nejhorším pátém stupni. Nový způsob má zohledňovat třeba počty hospitalizovaných pacientů a může mít vliv na to, v jakém stupni se země bude nově nacházet a jaká omezení budou platit.

Už od října jsou kvůli koronaviru zavřená divadla, pro diváky tak alespoň představení předtáčí. Znovu otevřít pro veřejnost chtějí také provozovatelé sportovišť nebo bazénů. Denně kvůli tomu vyřizují desítky dotazů od návštěvníků. „Ptají se, jestli budeme otevírat, já bych tu stupnici trošku přehodnotil, protože musíme brát v úvahu, že voda je chlorovaná,“ říká ředitel Plaveckého stadionu Podolí Jan Bezděk.

V případě bazénů se teď s jejich otevřením počítá ve třetím stupni protiepidemického systému. Hlediště divadel se pak mají začít plnit až v tom druhém. To by se ale mohlo změnit. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví by se měly omezit uzávěry napříč sektory, pokud majitelé provozoven dodrží stanovené podmínky.

„Jedna z těch cest pro to, abychom mohli spustit kulturní a sportovní provozovny, kde lidé tráví více času, je prokazování se negativními testy,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza pak míní, že s ministerstvem zdravotnictví svaz jedná o zmírnění opatření. „I v pátém stupni PSA by mělo být možné použít různé služby, jako jsou kadeřnictví nebo fitness centra, pokud kadeřnice nebo trenér jsou očkovaní nebo pokud mají negativní antigenní test,“ říká Prouza.

Podle premiérova poradce pro zdravotnictví a bývalého ministra Romana Prymuly by takový systém připadal v úvahu. „Samozřejmě bude definováno, jak ten test bude starý, a v kombinaci s očkováním si myslím, že bychom takto měli postupně otevřít společnost,“ komentuje Prymula.

Pro změnu systému je i poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Je potřeba všechny tyto věci, vakcinaci i antigenní testy zohlednit do kritérií a toho PSA samozřejmě upravit,“ popisuje. V názorech na to, zda stávající opatření systému měnit, anebo ne, se opozice rozchází. Většina stran ale zmiňuje zejména nedostatky v komunikaci.

„I když je to tvrdé, tak si myslím, že pravidla, která jsou stanovena, je potřeba udržet, protože jen tím se k nim buduje důvěra, a proto bych dodržoval vyhlášeného PSA,“ myslí si místopředseda STAN Jan Farský.

Česko se stále řídí opatřeními pro 5. stupeň. Celorepublikový index rizika je nyní 85, oproti včerejšku klesl o pět bodů. Vzrostl jedině v Karlovarském kraji, tam má ale vůbec nejvyšší hodnotu od začátku využívání protiepidemického systému v krajích, a to 96.

„Pro nás je hrozně důležité, abychom se dostali z kategorie číslo 5 do kategorie číslo 4, teď je otázka, jak rychle to půjde, já si dovedu představit, že ve druhé půlce ledna některé provozovny pojedou,“ myslí si ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

Záležet bude i na tom, jak skóre ovlivní nová metodika jeho výpočtu. Upravovat se bude třeba i kvůli zavedení antigenního testování, to zkresluje celkovou pozitivitu provedených testů, tedy jeden z hlavních současných ukazatelů.