Vakcínu dostal přednostně i moravskoslezský hejtman Vondrák, zjistil Radiožurnál

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) byl přednostně očkovaný proti covidu-19, zjistil Radiožurnál, který oslovil všechny hejtmany, primátory krajských měst a krajské policejní ředitele. Kromě Vondráka dostali vakcínu také ředitelé pražské a moravskoslezské policie Tomáš Lerch a Tomáš Kužel, což policie potvrdila. Všichni tři dostali vakcínu proti koronaviru v době, kdy se měli očkovat pouze zdravotníci, kteří se setkávali s nakaženými.

Vondrák potvrdil, že byl očkovaný 30. prosince. „Bylo to z mimořádné dávky prostřednictvím naší zdravotní záchranné služby,“ uvedl pro Radiožurnál. O den dříve přitom hejtman Novinkám.cz řekl, že v regionu má být nejdříve naočkováno asi sedmnáct tisíc zdravotníků a deset tisíc zaměstnanců služeb sociální péče. 

Proč tedy Vondrák dostal vakcínu hned následující den? „Protože zbyly nějaké dávky a protože za to celé tady zodpovídám, za zajištění vakcinace celého kraje,“ odpověděl na dotaz Radiožurnálu.

I ostatní hejtmani řídí své krizové štáby, Vondrák je ale podle ankety Radiožurnálu jediným hejtmanem, který se nechal očkovat. „Nebyl jsem očkovaný, nespadám do žádné prioritní kategorie,“ odpověděl například hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). „Moje věková skupina přijde na řadu až mnohem později,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA).

„Já jsem to nechtěl,“ řekl hejtman

Vondrák trvá na tom, že šlo o správné rozhodnutí. „Dostali jsme dodávky, otevřené, které měly expirační dobu. A bylo mi nabídnuto ze strany záchranné služby, že bychom měli provést proočkování těch, kteří se o to celé starají, že tady je možnost proočkovat úzké vedení krizového štábu. Tak jsem na to kývnul. Já jsem to nechtěl, ale protože jsem se domníval, že je to racionální, a racionální to je, tak jsem na to přistoupil. A nemám zájem se tady v tomto obhajovat,“ uvedl.

Ředitel ostravské fakultní nemocnice (FNO) Jiří Havrlant ale 29. prosince uvedl, že prvních asi 700 dávek ze 140 ampulí spotřebuje nemocnice na očkování lékařů na covidových pracovištích do tří dnů. Doufal také, že 31. prosince dostanou další vakcíny pro zdravotníky a pacienty.  

MZ: Byla nastavena jasná pravidla – očkovat zdravotníky

Na argument Radiožurnálu, že v té době se měly očkovat jenom zdravotníci na základě platného dokumentu „Strategie očkování proti covidu-19 v České republice“, Vondrák odpověděl: „Nemusíte mi to číst, já to znám, samozřejmě, že to znám.“ Podle hejtmana nešlo o žádný závazný příkaz, kdo má vakcínu dostat. „Je to šestnáctistránkový dopis, nicneříkající, zcela obecného charakteru,“ prohlásil.

Ve skutečnosti má však dokument 35 stran a podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové přednostní očkování zdravotníků závazné bylo i v době, kdy se nechal očkovat Vondrák. „Byla nastavená jasná pravidla, to je očkovat pracovníky ve zdravotnictví, a to ty nejohroženější, kteří jsou v přímém kontaktu s covid pozitivními pacienty nebo jim tento kontakt hrozí. Od počátku ledna byl poté pokyn očkovat souběžně i seniory v pobytových zařízeních, třeba v domovech pro seniory,“ řekla Peterová.

Kuba: Jsou lidé, kteří potřebují vakcínu víc než hejtmani

Na očkování moravskoslezského hejtmana reagoval také jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). „Pan hejtman to nějak vyhodnotil, já na to mám názor jiný, myslím si, že jsou ohroženější skupiny,“ uvedl. Připomněl, že asociace nevydala žádné doporučení, aby se hejtmani nechali přednostně naočkovat.  

„Já mám řízení krizového štábu každý den, kromě toho sedím za asociaci v Ústředním krizovém štábu a většina jednání probíhá on-line a to, že řídím krizový štáb, nepovažuju za věc, kdy bych si měl pro tu vakcínu dojít. Myslím si, že v jižních Čechách je řada lidí, která na ni čeká mnohem úpěnlivěji a potřebují ji mnohem víc než já,“ dodal Kuba.

Policie očkování krajských šéfů potvrdila

Naočkováni už jsou také krajští ředitelé policie v Praze a Ostravě Tomáš Lerch a Tomáš Kužel. Na dotazy Radiožurnálu ale odpovědět odmítli a odkázali na tiskové mluvčí. Policie ve středu zveřejnila na svém webu zprávu, že očkovaní byli proto, neboť se podílejí na řízení policie a jsou členy krizových štábů. Minulý týden Seznam Zprávy informovaly, že vakcínu proti covidu-19 dostal také plzeňský policejní ředitel Jaroslav Vild. Podle policie už bylo naočkováno tři a půl tisíce policistů.

„Další vakcíny, vyčleněné krajskými koordinátory očkování pro složky integrovaného záchranného systému v jednotlivých krajích, byly nabídnuty policistům zajišťujícím kritickou infrastrukturu, ochráncům ústavních činitelů včetně ochránců prezidenta republiky a členům krajských krizových štábů, kterými jsou vždy ředitelé krajských ředitelství policie,“ sdělila policejní mluvčí Kateřina Rendlová.

V polovině ledna, když byla schválena Národní strategie očkování proti nemoci covid-19, policie očkování svých lidí zastavila. Mimo systém byl v minulosti očkovaný třeba ředitel VZP Zdeněk Kabátek, radní v Hradci Králové Zdeněk Fink s manželkou, restauratér Zdeněk Pohlreich nebo úředníci Státního zdravotního ústavu a jejich příbuzní.