Šéf zdravotního ústavu rezignoval kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský ke čtvrtku rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali kromě zaměstnanců i jejich příbuzní. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat, a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné. Březovský uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a jako prioritu vnímá, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu, byl prý ale pod velkým tlakem na co nejrychlejší aplikaci vakcín.

Portál Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. Mluvčí ústavu Klára Doláková očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na to ve středu reagoval slovy, že si Březovského předvolá. Obecně je podle něj nutné vyslat signál, že pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny nelze tolerovat.

Blatný ve čtvrtek řekl, že s Březovským mluvil dopoledne. „Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,“ uvedl. Babiš řekl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webových stránkách SZÚ uvedl, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. „Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl na svoji funkci rezignovat,“ uvedl.

„Očkujte co nejrychleji“

Později ale serveru Seznam zprávy Březovský přiznal, že byl pod velkým tlakem z nejvyšších míst, aby vakcíny aplikoval co nejrychleji. Ve středu ráno prý od premiéra Babiše dostal SMS zprávu s pokynem „Očkujte co nejrychleji“. Plán, jak to ústav měl udělat a komu vakcíny přidělit, ale jeho šéf nedostal. Také proto tedy nabídl vakcíny zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům. Březovský to potvrdil po svojí rezignaci.

Server zveřejnil tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci Státního zdravotního ústavu. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedly Seznam Zprávy.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. „Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat,“ uvedl.

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. „To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší,“ prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat.